Bistandsadvokat jobber for hjemsendelse av de døde til Thailand

Bistandsadvokat Edel Olsen.

Bistandsadvokat Edel Olsen.

Artikkelen er over 4 år gammel

Men formelt er det mannen som er siktet for dobbeltdrap som bestemmer hvor kona skal begraves.

DEL

Vadsøadvokat Edel Olsen er oppnevnt som bistandsadvokat etter dobbeltdrapene i Kirkenes.

Hun sier til iFinnmark i dag at den jobben hun har tatt fatt på først, er spørsmålet om hjemsending av Petchngam Songngam (12) og Pimsiri Songngam (37) for begravelse i Thailand.

LES OGSÅ: Petchngam (12) og Pimsiri Songngam (37) ble skutt og drept

- Jeg har fått vite av Thailands konsul i Norge, at det er et ønske fra familien i Thailand å få dem hjem til Thailand, for en verdig begravelse der.

LES OGSÅ: Departementet: Politidistriktene skal følges tett i partnervoldssaker

Mannen bestemmer

Men så dukker problemene opp:

– Ifølge norsk lovverk, så er det ektefellen som bestemmer hvor begravelsen av avdød hustru skal finne sted. Så her er problemet at ektefellen er bevisstløs, og ikke kan ta stilling til dette spørsmålet. Enda mer spesielt er det selvfølgelig at det er ektefellen som er mistenkt og siktet for å ha forårsaket dødsfallet, sier Olsen.

Hun sier at dette er momenter hun har spilt inn for politiet, og bedt dem se på en mulig løsning av problemet.

LES OGSÅ: Familien i Thailand er knust etter tragedien – jobber med å skaffe seg visum

Hvem tar regningen?

Problem to er hvem som skal ta regningen for hjemsendelsen til Thailand for de to bårene med de omkomne.

– Jeg har selv ikke sett noen sum for dette, men konsulen fra Thailand har undersøkt dette litt, og konkluderer med at det blir svært dyrt, sier bistandsadvokat Olsen.

I Norge er det normalt NAV som kan yte såkalt gravferdsstøtte.

Ina Eliassen som er kommunikasjonsmedarbeider for Nav i Finnmark, har etter henvendelse fra iFinnmark undersøkt saken med Arbeidsdirektoratet.

LES OGSÅ: Samler inn penger slik at de avdøde kan sendes hjem til Thailand

Hun sier at disse reglene gjelder:

For å ha rett til båretransport må avdøde ha vært medlem i folketrygden og dødsfallet må skje i Norge, eller i et norsk biland. Med Norge menes i denne forbindelse selve Norges territorium, Svalbard og Jan Mayen. Norske biland er Bouvetøya, Peter I's øy og Dronning Mauds land.

– Hovedregelen er at det bare er båretransport innenfor Norge med biland som dekkes. Transport av båre til gravplass i utlandet kan ikke dekkes etter bestemmelsen i folketrygdloven om båretransport. Stønad til båretransport kan gis til nærmeste naturlige gravplass ved den avdødes bosted. Transporten må overstige 20 km dersom det skal gis stønad. Det vil altså si at båretransport til Thailand vil etter hovedregelen ikke dekkes av NAV, fastslår Eliassen.

Og legger til:

– Dersom personen er thailandsk borger, vil det nok være Thailands utenriksstasjon i Norge som eventuelt må kontaktes for støtte til transport til Thailand.

LES OGSÅ: Hætta sender drapssaken til spesialenheten

Voldsoffererstatning

Bistandsadvokat Edel Olsen sier hun jobber på en annen arena. Hun sier hun er i dialog Kontoret for voldsoffererstatning.

– Jeg er i ferd med å lage en søknad til dem, sier Olsen.

Informasjonssjef i Kontoret for voldsoffererstatning, Ivar Andre Holm, sier at det vanlige nok vil være i saker som denne at familiens bistandsadvokat søker om forskudd.

- En slik søknad vil vi behandle svært raskt for at de etterlatte ikke skal ha en bekymring rundt økonomiske forhold i denne vanskelige tiden. Vi vil sannsynligvis kunne dekke det gjennom voldsoffererstatningsordningen, opplyser han i en epost til iFinnmark.

LES OGSÅ: Kommuneoverlege: – Viktig at barna får snakket ut om tragedien

LES OGSÅ: – Politiet må gripe akutt inn hver gang de mistenker familievold

Mor til Norge

Bistandsadvokat Edel Olsen sier at hun også nå jobber med å tilrettelegge for at hun som er mor og mormor til ofrene skal kunne komme til Norge.

– Konsulen opplyser at hun ønsker dette. Så nå er vi i ferd med å jobbe med det formelle, som visum. Hun kommer mest sannsynlig til Norge i neste uke, opplyser Olsen.

LES OGSÅ: Blir berørt av å jobbe med barnedrapssak: – Det er tragisk når et barn blir drept

Hun sier det vil være naturlig for henne å ta opp spørsmålet om moren og den thailandske familen vil reise noe erstatningskrav, i forbindelse med tap av barn og barnebarnet.

– Hva synes du om innsamlingsaksjonene som gjennomføres for å få sendt bårene hjem til Thailand?

– Det varmer sikkert familien hjemme i Thailand og se at midt oppe i tragedien, så er det folk som bryr seg om dem, og ønsker at de omkomne skal få komme hjem til Thailand og en begravelse med verdighet. Så personlig synes jeg dette er kjempepositivt.

Dobbeltdrapene i Kirkenes

Pimsiri Songngam (37) og hennes 12 år gamle sønn Petchngam Songngam ble skutt og drept i Kirkenes natt til mandag.

Songngams 59 år gamle norske ektemann er siktet for drapene. Han ligger på Ullevål sykehus i Oslo med alvorlige skuddskader. Politiet tror han forsøkte å begå selvmord etter å ha drept kona og stesønnen.

Ifølge NRK har politiet funnet en hagle i leiligheten som de mener er drapsvåpenet, og som kan tilhøre den siktede ektemannen.

Kvinnen var norsk statsborger med thailandsk opprinnelse. Hun kom til Norge for tre år siden.

Fredag før drapet oppsøkte hun krisesenteret i kommunen fordi hun ønsket å forlate mannen. Hun skulle flytte på krisesenteret den påfølgende tirsdagen.

Hun oppsøkte samme dag politiet for å spørre om et forvaltningsvedtak knyttet til sønnens oppholdstillatelse ved samlivsbrudd. Hun opplyste da at hun skulle flytte på krisesenter.

Politiet har i etterkant fått kritikk for å ikke ha forstått alvoret i saken og for ikke å ha benyttet et pålagt verktøy for risikovurdering i partnervoldssaker (SARA) for å vurdere hvor stor risikoen var for kvinnen i saken.

Artikkeltags