Gå til sidens hovedinnhold

Denne filmen bidro sterkt til norsk suksessår på kino

Artikkelen er over 4 år gammel

Norske filmer har trukket folk til kinoene over hele landet.

Ikke siden Flåklypa-året 1975 har det vært et så godt år for norske filmer på kino. Norske kinofilmer har hatt tre millioner besøkende i 2016.

– I likhet med tidligere år er det de norske høstfilmene som gjør det aller sterkest på kino, men en av grunnene til at 2016 nå peker seg ut som et rekordår i norsk sammenheng, er et at også vårsesongen var solid. I motsetning til de fleste tidligere år har vi nemlig hatt en rekke publikumssterke norske filmer på vårparten, med blant andre «Birkebeinerne» (271.338 besøkende), «Mannen fra Snåsa» (168.322) og «Gråtass – gøy på landet» (90.140), som bidrar sterkt til totalen, opplyser filmweb.no.

Nils Gaup fra Kautokeino regisserte «Birkebeinerne».

– De siste ti årene har besøk på norske filmer ligget mellom to og 2,5 millioner. Man må tilbake til 1975, året da Flåklypa Grand Prix hadde premiere, for å finne lignende tall som i år, sier daglig leder Guttorm Petterson i kinoenes bransjeorganisasjon Film & Kino til Dagens Næringsliv.

«Kongens nei» blir årets mest besøkte kinofilm på norske kinoer, med godt over 700.000 besøkende. «Snekker Andersen og Julenissen» og «Børning 2» har også vært godt besøkt, og disse tre slår flere utenlandske storproduksjoner som «Et helt halvt år», «Istid: På kollisjonskurs» og «Deadpool».

Børning-oppfølgere som i år krysser russergrensa har blitt sett av totalt 437.135 personer før nyttårshelgen. I julehelgen var det 116 personer som løste billett. Det betydde at filmen etter 11 uker på kino falt fra en 17. til 27. plass på Filmwebs kinoliste.

«Dyrene i Hakkebakkeskogen» er favoritten i romjulen. Nærmere 120.000 publikummere har strømmet til kinoene for å se animasjonsfilmen av Thorbjørn Egners klassiker etter at den kom ut 25. desember, meldte SF Studios i en pressemelding onsdag.

 

Kommentarer til denne saken