Tidligere Kautokeino-ordfører er død

Tidligere Kautokeino-ordfører Ole Henrik Buljo.

Tidligere Kautokeino-ordfører Ole Henrik Buljo. Foto:

Ole Henrik Buljo var ordfører i Kautokeino i tre perioder over tretten år. I går gikk han bort etter en lengre tids sykdom, opplyser hans familie.

DEL

– Han var veldig rolig, reflektert og løsningsorientert. Han var en veldig snill mann, og en allrounder. Han var spesielt opptatt av de samiske sakene, men som ordfører bryr du deg jo om alt som skjer, og sånn ble han også, forteller Ellen Inga O. Hætta, som satt i formannskapet i kommunen sammen med Buljo og jobbet mye med han.

En forkjemper

Familiemedlemmer opplyser at Buljo gikk bort etter en lengre tids sykdom i går, i en alder av 78 år. Han etterlater seg tre barn og en kone. Sønnen hans, Jan Ole Buljo, har også vært ordfører og politiker for Senterpartiet. Selv var Buljo medlem av Samefolkets liste.

– Vi har mistet en forkjemper for de samiske sakene. Og du må huske at dette var i en tid det ikke var enkelt å kjempe for de samiske tingene. Det var i fornorskningens tid, og vi savnet mer forståelse for våre saker hos myndighetene. Men han kjempet for dem, sier Hætta.

Buljo var ordfører i Kautokeino i tre perioder, 1980-1981, 1984–1987 og 1992–1993. Hætta overtok etter han i 1988, og forteller at hun fikk en svært god mottakelse på rådhuset, på tross av at Buljo og hans parti hadde tapt valget.

– De tok meg så godt imot, og lærte meg opp i saker der jeg kanskje ikke kunne så mye. Buljo var godt likt. På den tiden var det vanskeligere å kjempe for de samiske sakene, så det førte til at vi dro lasset mer sammen, vi måtte inngå kompromisser, og det var ikke så steile fronter mellom partiene som det er i dag. Vi var mer opptatt av resultatene vi fikk til sammen, enn av hvem det var som kom med forslagene, sier Hætta.

– Gode etterkommere

Hun sier at hun fikk høre den triste nyheten av Buljos familie, og synes at det er svært synd at den tidligere ordføreren har gått bort.

– Det er alltid trist når slike mennesker forsvinner. Samtidig er det fint å tenke på at det kommer gode etterkommere. Ungdommen kommer jo etter oss og følger opp, sier Hætta.

Hun husker Buljo som en svært godt likt politiker, en som hadde god tone med de fleste, og som en rolig mann.

– Han var en fredens mann, som ville alle vel. Frontene har blitt hardere og tøffere i politikken nå, det er ikke som det var den gangen. Vi hadde et godt samarbeid, sier Hætta.

Hun understreker at til tross for tidligere konflikter, hadde hun skværet opp med Buljo en god stund i forkant for hans død.

– Det har vært uenigheter oss imellom, men vi pratet om det, og vi har skværet opp. Vi jobbet veldig tett sammen, og jeg synes at det var givende å jobbe med han. Det er veldig trist at han er borte, sier hun.

iFinnmark har vært i kontakt med familien til Ole Henrik Buljo.

Artikkeltags