Per Anders: – Gjøres det ikke tiltak tror jeg vi er den siste generasjon som driver med rein her

«DREPT»: Disse reinsyrene er blant 20 dyr som den siste tidem er funnet enten drept eller hardt skadet. Per Anders Bongo (innfelt) mener jerven har drept reinene hans. Montasje.

«DREPT»: Disse reinsyrene er blant 20 dyr som den siste tidem er funnet enten drept eller hardt skadet. Per Anders Bongo (innfelt) mener jerven har drept reinene hans. Montasje. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Fant 18 kadavre i flokken på én uke.

DEL

Vi advarer mot ubehagelige bilder lenger ned i saken.

Normalt er reinen på sitt roligste når den er på vinterbeite i Anarjohka nasjonalpark. I det siste har reinflokken til Per Anders Bongo vært veldig urolig. Da reineieren sjekket hvorfor, var det ikke rart: To jerv hadde tatt seg inn i flokken og mesket seg.

18 kadavre er funnet denne uken. I tillegg ble to reinsdyr funnet i live, men var så skadet at de måtte avlives. Statens naturoppsyn (SNO) har vært på stedet og sjekket åtte av kadavrene, ifølge Bongo.

I fem av tilfellene har SNO påvist at jerv har drept, mens de tre siste kadavrene var så oppspist at det var umulig å bekrefte hvilket rovdyr som har tatt reinene.

De resterende 12 kadavrene har SNO ikke hatt anledning til å sjekke ennå, ifølge han.

Frykter store tap

Reindriftsutøverne frykter at enda flere dyr kan ha lidd samme skjebne. Reineierne gjeter nemlig som hovedregel bare i ytterkanten av flokken for å unngå å uroe reinene. Hva de vil finne innerst i dalen hvor reinen står nå vil vise seg først senere.

– Vi har mistet 20 dyr den siste uken. Ganger vi det med fire blir det 80 denne måneden, anslår Per Anders Bongo.

De har hatt vinterbeite i områdene «Skeichanavze» og «Anaravze» i Anarjohka nasjonalpark ved finskegrensa siden desember, ifølge han. Om reindyr har blitt tatt like hyppig som denne uken kan det i verste tilfelle være tatt flere hundre dyr, ifølge han.

(artikkelen fortsetter under)

Fire jerv knertet – men flere herjer

SNO har tidligere i vinter hatt et ekstraordinært uttak av jerver. Tre rovdyr er tatt på norsk side og ett rovdyr er tatt på andren siden av finskegrensen – men det er ikke nok, mener Bongo.

Problemet for reindrifta er at de konstant jobber mot tiden: Finner de ikke kadaveret samme dag som rovdyret har drept reinen blir det vanskelig å avdekke om reinen ble drept av et rovdyr eller ikke. Jerven jakter jo som kjent når det er dårlig vær, og når kadavrene blir funnet har andre åtseletere bare levnet pelsdottene igjen på snøen. Dermed blir det umulig å rette erstatningskrav til myndighetene.

(artikkelen fortsetter under)

UMULIG: Her er det ikke mye igjen å undersøke drapsmetode; om reinen ble drept av rovdyr eller ikke.

UMULIG: Her er det ikke mye igjen å undersøke drapsmetode; om reinen ble drept av rovdyr eller ikke. Foto:

LES OGSÅ: Familien fant rådyret drept rett bak huset. Blodsporene etterlot liten tvil om hvem som sto bak 

– SNO har gjort en god jobb med å ta ut tre jerv, men det er minst fire til som er i området. Jervebestanden her er helt ute av kontroll og langt over bestandsmålet, mener Per Anders Bongo.

Frykter for framtiden

Det er de ti siste årene at jervebestanden har vært til stor plage for Bongo, Hætta og Sokki-siidaen.

iFinnmark har forsøkt å få SNO i tale, men grunnet påsken har det vist seg å være vanskelig.

Rovdata opplyser på sin nettside at bestandsmålet i Finnmark og Troms (region 8) er 10 jerv. I 2016 var bestandsmålet 14 og 17 året før.

Bjørn ferdes også i dette området, som man kan se av videoen nedenfor (filmet i forrige uke):

200 METER FRA FLOKKEN: «Jeg tenkte at disse vil jeg ikke ha inn i flokken min», sier Bango.

Bongo viser også til at jerv fra Finland trekker inn deres vinterbeiteområde. Disse rovdyrene er ikke med på norske statistikker, ifølge han – noe som gjør at situasjonen enda mer vanskelig.

– Det beste hadde vært om det ikke var rovdyr i områder med rein. Hvis det skal være rovdyr, så burde myndighetene i det minste dekket for tapene vi har til rovdyr, sier han.

Bongo mener situasjonen er så prekær at det oppleves som at de når driver med oppforing av rovdyr, ikke bare reindrift.

– Gjøres det ikke tiltak tror jeg vi er den siste generasjon som driver med rein her.

Artikkeltags