Flere personer har fått personlig invitasjon til kongen og dronningens 80-årsdager som skal feires over to dager i mai, deriblant den samiske kunstneren Máret Ánne Sara fra Kautokeino.

I februar i fjor aksjonerte hun utenfor rettslokalet mens broren, reineier Jovsset Ante Iversen Sara, kjempet i retten for at flokken ikke skulle reduseres fra 150 til 75 dyr, som staten krevde. Han gikk til sak og vant, men nylig kom beskjeden om at staten har anket dommen til Høyesterett.

LES OGSÅ: Staten vil ta Jovsset Ante Sara (25) til Høyesterett

Takker nei

Nå sier søster Máret Ánne Sara at hun ikke blir å delta i kongeparets 80-årslag.

– Det er rett og slett ikke rom for festligheter akkurat nå. Vi fikk nettopp vite at regjeringen og staten anker dommen til Høyesterett. Det betyr at vår kamp fortsetter, sier Sara til TV 2.

Invitasjonen starter med «Regjeringen har den glede å invitere forfatter og kunstner Máret Ánne Sara».

– Det er litt paradoksalt at regjeringen inviterer, samtidig som de presser oss for tredje gang, sier hun videre til riksmediet og påpeker at hun setter pris på kongefamilien, og at hun selvfølgelig er glad for invitasjonen.

 

LES OGSÅ: Ung reineier mener det er sikker konkurs å måtte redusere til 75 rein: Saksøker staten

LES SAKEN: Ung reineier nektet å godta halvering av reinflokken sin – gikk til sak og vant over staten

Kongeparets 80-årsdager

Det blir to dager med festivitas når kongen og dronningens 80-årsdager skal feires i mai. Publikum er velkommen til å delta på Slottsplassen tirsdag 9. mai.

Kongen fylte år 21. februar, mens dronning Sonja jubilerer 4. juli. Paret skal feires felles tirsdag 9. mai og onsdag 10. mai.

Mellom 30 og 40 kongelige gjester fra Europa skal delta under den nasjonale fellesfeiringen.

Tirsdag 9. mai starter det hele med underholdning på Slottsplassen om ettermiddagen. Dette er åpent for alle. Klokka 18.30 vil kongeparet og deres kongelige gjester fra Europa komme ut på Slottsbalkongen. Senere samme kveld er det gallamiddag på Slottet.

Dagen etter er det lunsj for utenlandske gjester på kongeskipet Norge, før regjeringens festmiddag i Operaen. Kongeparet vil kjøre til Operaen fra Slottet langs Karl Johan. Middagen er regjeringens gave til kongeparet i anledning 80-årsdagene.

NTB

Må ta stilling

Når det gjelder statens ønske om å ta Jovsset Ante Iversen Sara til Høyesterett, er den videre prosessen i saken at Høyesterett først skal ta stilling til om anken tillates fremmet. Hvis ankesaken fremmes, vil ankeforhandlingen sannsynligvis berammes innen utløpet av 2017.