Dette postet ordfører i Kautokeino, Klemet Erland Hætta, på sin facebookprofil ved midnatt:

- Får ikke sove, det plager meg å tenke på at politiet faktisk går fra hus til hus og banker på døra på jakt etter andejegere.

- Maktprovokasjon

Og fortsetter:

- Å troppe opp i en liten bygd med tre politibiler er en stor maktprovokasjon overfor befolkningen. En slik maktdemonstrasjon av staten ved politiet er unødvendig i Norge. Håper dette følges opp på øverste nivå av de ansvarlige. Jeg er sjokkert at det faktisk har skjedd og lurer på hva det neste blir.

Fra dør til dør og spurte om skudd

Overfor iFinnmark utdyper Hætta onsdag formiddag:

- Jeg synes politiet har utvist en utrolig rar oppførsel. De kom med tre politibiler til bygda Mieron i Kautokeino i går ettermiddag, på grunn av mistanke om ulovlig andejakt. Politiet har gått fra dør til dør og forhørt seg om hvem som eier elvebåtene ved elva. Og de spurte om folk har hørt skudd, forteller Hætta til iFinnmark.

- Hvem har beordret dette?

Ordføreren sier han i brevs form vil ta opp saken med politimyndighetene:

- Jeg vil ha klarhet i hvem som har beordret denne aksjonen. Dette er en maktdemonstrasjon jeg ikke liker. Og Den skaper redsel hos befolkningen. Det vil jeg ikke ha noe av, framholder ordføreren.

- Det å få politi på døra oppfattes nemlig som svært alvorlig for de fleste.

Hætta synes også det er rart at politiet lurer på hvem som eier båtene ved elva.

- Det er klart det er mange båter ved elva nå. Det er høysesong for gjeddefiske. Det er nå gjedda har den beste kvaliteten, for oss som elsker gjeddekaker. Skal politiet også stoppe denne samiske tradisjonen? spør Hætta retorisk.

Høyre-topp støtter Hætta

Én av de svært mange som har kommentert på statusen til Hætta, er leder for Finnmark Høyre, fylkestingspolitiker Jo Inge Hesjevik fra Porsanger:

- Vårjakt på ender i indre Finnmark er en tradisjon som har min støtte. Den voldsomme motstanden mot denne tradisjon må grunne i manglende forståelse i lokale forhold, skriver Hesjevik.

«Krigstilstander»

Den kjente venstrepolitikeren og hoppdommeren fra Kautokeino, Anton Dahl, er også ute og kommenterer:

- Helt enig med Klemet Erland. Det som skjer med husransakelsene av politi, som sikkert også er bevæpnet, minner om krigstilstander! Dette kan vi ikke akseptere. Mange barn er blitt skremt. Å få fire politi hjem med ransakingsordre, vil sette spor for resten av livet. Ordføreren må ta tak og sammen med politikerne få et møte med de som leder politiaksjonen mot oss.

iFinnmark har gjort en rekke forsøk på å komme i kontakt med sjef for Reinpolitiet, Per Valved, nå i formiddag, for et tilsvar. Vi har så langt ikke lyktes.

- Dem gjør bare jobben sin

Men ikke alle er kritisk til politiet.

Rebeke Tapio, som sitter i kommunestyret i Tana som uavhengig representant (tidligere med i Frp), skriver:

- Dem gjør bare jobben sin. Liten bygd, eller ei, det er sikkert nødvendig. Går ut i fra at det er en grunn for at dem gjør det. Har ikke ordføreren respekt for politiet og jobben dem gjør?

Forskrift om jakt

Vårjakt på ender er en gammel tradisjon i Kautokeino, og har hatt og har fortsatt en sterk kulturell forankring i den samiske delen av lokalbefolkningen. Det ble i 2013 vedtatt en ny forskrift om kvoteregulert vårjakt på ender fra og med år 2013 til og med år 2022.

Finnmarkseiendommen tildeler jaktkort til personer som har betalt jegeravgift og som de siste fem år har vært og fortsatt er fast bosatt i Kautokeino kommune. Jaktkortet er personlig og gis for en jaktsesong.

I den nye forskriften ble det ikke lenger adgang til å drive vårjakt på arten havelle.

For de gjenværende artene siland, stokkand og toppand reduseres fellingskvoten fra totalt 300 til 150 hannfugl pr. år. Grensen for årlig uttak av toppand opprettholdes på inntil 100 hannfugl.

  • Hele forskriften kan leses: HER