Bekymret for innbyggernes levebrød

MÅ TA GREP: - Kommunen er veldig tydelig på at vi må ta grep for å redusere ørnebestanden, sier Kautokeino-ordfører Johan Vasara.

MÅ TA GREP: - Kommunen er veldig tydelig på at vi må ta grep for å redusere ørnebestanden, sier Kautokeino-ordfører Johan Vasara. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

– Noe er riv ruskende galt med ørneforvaltninga i Norge, sier ordfører Johan Vasara.

DEL

Kommunen krever at blant annet Landbruks- og matdepartementet tar grep, igjennom en uttalelse som nå er til behandling.

– Kommunestyret er veldig tydelig på at vi må gjøre grep for å få redusert ørnebestanden. Ørneproblematikken ser ut til å ha tatt helt av de siste årene. I fjor og i forfjor var det veldig mye kalvetap til ørn. Kalv er jo gjerne det som er inntekta. Det går ut over vår kommune og inntekter til våre innbyggere, sier ordfører i Kautokeino, Johan Vasara.

– Uten kjøtt igjen å selge

– Hvor mange angår dette?

– I vår kommune har vi over 1400 registrerte reineiere i kommunen. Det sier seg selv når det berører en såpass stor næring at det får følger. Man har inntektstap som får samfunnskonsekvenser.

Noen har ikke kjøtt igjen å selge, forteller Vasara.

– Noen har mistet så mye kalver at de ikke har noe å selge, og det bekymrer videreforedlerne av slakteriet, de som skal selge reinkjøtt ut i markedet, butikker og så videre. Reinkjøtt er populært og sekundærnæringene trenger all leveransen de kan få. Kjøtt som skulle kommet til matbordet, råtner vekk på fjellet i stedet, sier Vasara.

– Frustrert over å ikke bli trodd

Han er klar på at man har erstatningsordninger, men sier at det er vanskelig å dokumentere tap til rovdyr.

– Vi ser at reineiere sliter med å få dokumentert tilfellene. Myndighetene tror ikke på at rovdyr har vært på ferde, eller så er kadaveret såpass ødelagt at det ikke er gjenkjennelig. Reindriftsutøvere har blitt frustrert over å ikke bli trodd over mange år. At man bare skal ha erstatning og at dette ikke er et problem.

– Hva vil dere skal gjøres med situasjonen?

– Det handler kort og godt om å ta ut ørn. Noe er riv ruskende galt med ørneforvaltninga i Norge, når reineiere forteller at kalvinga som pågår er fuil av ørn i nærheta. Det er som kråker på en søppelfylling.

Artikkeltags