Sender hodeskaller fra Finnmark til Tyskland

Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Pile o´Sapmi skal vises på festivalen Documenta i Tyskland.

DEL

– Máret Ánne Saras hodeskaller har vakt stor internasjonal oppsikt. Hennes kunstprosjekt «Pile o´Sápmi» setter Norge på kartet, med store spørsmålstegn rundt grunnleggende og gitte forhold som rettferdighet og rettigheter, står det i en pressemelding fra Hermetikken næringshage.

Saras kunstprosjekt aktualiserer rettsaken mellom den Norske stat og hennes bror Jovsset Ánte Sara.

LES OGSÅ: Høyesterett tar anken fra staten: – Trist at jeg må gjennom sånt for å drive med det jeg alltid har drevet med

Kunstprosjektet ble først satt opp utenfor Indre Finnmark tingrett i Februar 2016, mens brorens rettsak mot staten gikk.

Documenta 14 åpnet i Kassel i juni, og arrangeres kun hvert femte år. Utstillingen vises i 100 dager.

– På tampen av den historiske utstillingen, drar Máret Ánne Sara nå tilbake til Tyskland, og denne gangen tar hun med seg Elle Marja Eira, Morten Hyld Pettersen, Mai-Lis Eira og Matti Aiko, står det i pressemeldingen.

Bak teppet

Om prosjektet, sier Sara selv dette i pressemeldingen:

– Samtidig som jeg lager mine egne kunstverk rundt saken, så forgrener prosjektet seg til en tverrfaglig kunstbevegelse der mange relevante kunstverk og kunstnere bidrar til å synliggjøre og debatter mange sider av denne svært omfattende og vanskelige saken om rettigheter, kultur, menneskeskjebner, urfolkspolitikk, historisk kolonisering og den pågående formaliserte, nærmest usynlig nykoloniseringen som foregår bak teppet i verdens mest oppegående og mest utviklede land. 

– Jeg tar med meg Elle Marjas band fordi Elle Marja i sitt artisteri, har en helt annen stemme og tilnærming i denne saken, hun fremmer en bakgrunnsformidling om vårt urgamle levesett og vårt fortsatt pulserende kultur – og kjærligheten vår til det. 

Artikkeltags