Håvard Klemetsen må levere i helgen om han skal få den siste VM-billetten

KNIVEN PÅ STRUPEN: Håvard Klemetsen ligger bak Mikko Kokslien og Jan Schmid i kampen om den siste VM-plassen.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

KNIVEN PÅ STRUPEN: Håvard Klemetsen ligger bak Mikko Kokslien og Jan Schmid i kampen om den siste VM-plassen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Den siste VM-plassen på kombinertlandslaget avgjøres under helgens verdenscuprenn i Asia.

DEL

Kombinert-Norge har ikke tatt VM-gull individuelt siden 2001. Sportssjef Ivar Stuan nekter å gi opp gulldrømmen i en sesong preget av skader og sykdom.

Jarl Magnus Riiber, utøveren som kombinertsporten selv har omtalt som grenens Martin Ødegaard, går glipp av ski-VM med skulderskade.

– Det er et minus at han måtte kaste inn håndkleet. Han står i operasjonskø. Operasjonen kan skje en av de nærmeste dagene, sier Stuan til NTB.

– Det er veldig synd at Jarl går glipp av VM, men han og vi ser fremover. Han sier til meg at alt handler om OL i Pyeongchang om 13 måneder, fortsetter sportssjefen.

Håper på ketsjupeffekt

Det er ikke bare supertalentet som har slitt denne sesongen. Samtlige norske løpere har slitt med sykdom, unntatt Espen Andersen.

– Det har vært altfor mye sykdom. Jørgen Graabak ødela jo også ribbeina i januar og ble senere matforgiftet. Han er heldigvis klar igjen nå, sier Stuan.

Det forrige VM-gullet individuelt tok Bjarte Engen Vik i 2001 i nettopp Lahti.

– Det er litt rart at vi ikke har tatt gull siden Bjarte i 2001. Det er på tide. Nå er heldigvis alle utøverne friske, om vi ser bort ifra skaden til Jarl, påpeker Stuan.

– Jeg håper ketsjupeffekten. Jeg sitter og rister på flaska hele tiden, sier Stuan med et glimt i øyet.

Norge tok for øvrig laggull i 2005 med Petter Tande, Magnus Moan, Håvard Klemetsen og nåværende landslagssjef Kristian Hammer på laget.

Neste uke skal kombinertlaget trene på Sjusjøen, hvor Stuan og Hammer har leid hytte hvor VM-laget skal samles for å bygge opp teamfølelsen før avreise til Finland.

Tyske monsterfavoritter

De store favorittene i Lahti er Tyskland. Trioen Johannes Rydzek (åtte), Eric Frenzel (sju) og Fabian Riessle (to) har sørget for at tyskerne har vunnet samtlige individuelle renn i årets verdenscup. Norges første triumf denne sesongen kom i lagsprinten i Val di Fiemme.

– Tyskland har sett ut som verdensmestere i hele vinter. Mye skal til for å slå dem, erkjenner Stuan.

– Men jeg mener vi har gullsjanser i alle de fire øvelsene i Lahti.

VM-tørken kunne vært verre. Sverige har ikke vunnet i kombinert siden Sven Selånger gikk til topps i Innsbruck i 1933.

– He he, den har vi god tid på, humrer Stuan.

Har fått kontroll på økonomien

Stuan forteller at kombinert snart i balanse etter flere år med minustall.

AVGJØRENDE HELG: Ivar Stuan er sportssjef på kombinertlandslaget og han er klar på at Klemetsen må levere på sitt aller beste i helgen om han skal få en plass i VM-troppen. 
Foto: Berit Roald / NTB scanpix

AVGJØRENDE HELG: Ivar Stuan er sportssjef på kombinertlandslaget og han er klar på at Klemetsen må levere på sitt aller beste i helgen om han skal få en plass i VM-troppen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Det kommer sponsorer løpende inn. Vi har økt inntektene med 50 prosent på ett år, men er fortsatt litt bak for 2016. I 2015 hadde vi inntekter på 8,5 millioner kroner. Målet er 15 millioner kroner i løpet av to-tre år. Da kan vi bli helproffe, sier Stuan.

– Det er blitt jobbet veldig bra med fordelingen i Skiforbundet de siste årene. Vi får litt mer av kaka enn tidligere. En million kroner betyr mye for oss, kanskje ikke så mye for de aller største (grenene), bemerker Stuan.

Slåss om den siste VM-plassen

De beste norske kombinertløperne deltar i helgen i norgescupen i Holmenkollen. Moan, Krogh, Andersen og Graabak er allerede VM-klare, mens den siste plassen avgjøres under de siste verdenscuprennene i Asia til helgen.

– I hovedsak står det mellom Mikko Kokslien og Jan Schmid. Klemetsen har ikke fått ut sitt potensial og må levere i helgen. Det står om den femte og siste VM-plassen, sier Stuan.

PS! Om VM-suksessen har uteblitt, viste kombinertgutta medaljeform i Sotsji-OL. Jørgen Graabak vant individuelt i stor bakke foran Magnus Moan. Norge vant også lagkonkurransen med Graabak, Moan, Håvard Klemetsen og Magnus Krog på laget.

VM-programmet kombinert:

24/2 Individuelt renn i normalbakken
26/2 Lagkonkurranse normalbakken
1/3 Individuelt renn i storbakken
3/3 Lagsprint i storbakken

Artikkeltags