Elgjakta er årets høydepunkt for mange finnmarkinger, og jakten startet på fredag i Kautokeino og Karasjok. Det er som regel rolig de første dagene av jakten i Indre-Finnmark, men i jaktfelt 29 fikk elghundene los på et ungdyr på formiddagen, og rundt klokken 11. 00 var den første elgen felt i årets sesong.

Det er Jan Ole Klemet Hermansen fra Maze som er jaktleder for jaktlaget på fem stykker. Hermansen skjøt selv ikke ungoksen, men han er godt fornøyd med starten på jakta i Vuottašvárri.

– Det var en ungokse med fire tagger. Vi har ikke veid den enda, men den er nok mellom 140–150 kg. Det var et veldig fint ungdyr, som var god og feit, forteller Hermansen om den første elgen som ble felt i årets elgjaktsesong.

– Vi begynte å jakte tidlig i morrest, og den ble tatt etter los på hund, legger han til.

20 år

Jaktlederen er en erfaren elgjeger, og sammen med tre andre fra Maze og en kompis fra Kautokeino utgjør han jaktlaget. Elgjakta er en svært viktig for Hermansen & co.

– Det er årets høydepunkt, og man har vært med i 20 år i dette gamet hver høst, forteller jaktlederen.

Normal sesongstart

Vakttelefon til FeFo har ikke blitt nedringt det første døgnet av elgjakta, men det har den ikke til vane å gjøre i sesongstarten i Finnmark. Det kommer av at det fram til 25. september er kun jakt i Kautokeino og Karasjok.

– Det er færre jaktlag som er i gang den første jaktperioden i Indre-Finnmark, så derfor starter jakta rolig. De tre første jaktdagene pleier å være rolig. I fjor ble det meldt inn tre elg den første dagen, forteller leder i FeFos utmarksavdeling, Einar Johannes Asbjørnsen.

Asbjørnsen opplyser også at de vil få et bedre bilde av hvor mye elg det er når de får inn flere rapporter fra jaktfeltene.

Prøveprosjekt

I år er også FeFo-leder Einar Johannes Asbjørnsen spent på hvordan egenveiingsprosjektet kommer til å gå. Det er jaktlagene i Karasjok og Porsanger som i år skal veie og rapportere inn vekten på deres fellinger denne sesongen.

– Vekta på elgen gir grunnlaget for oppgjøret, og det er en kostbar ordning å ha veierom. I tillegg reduseres kvaliteten på kjøttet når det skal fraktes fram og tilbake. Så det at jegerne skal veie selv er mer rasjonelt, forteller lederen i utmarksavdelingen.

Tillit

Erfaringene man gjør seg i Karasjok og Porsanger kan bli gjeldende for flere jaktsoner de kommende årene.

– Tillit er en nøkkel her, funker det ikke her er det ikke noe vi kan videreføre. Men jeg har stor tro på at jegerne viser oss tilliten verdig, sier Einar Johannes Asbjørnsen.