Kun ett departement skal gi penger til Sametinget i framtiden

FÅR FORENKLET FINANSIERINGSORDNING: Sametingspresident Aili Keskitalo (NSR) taler til sametingsplenumet ved en tidligere anledning, her fra juni i 2015.

FÅR FORENKLET FINANSIERINGSORDNING: Sametingspresident Aili Keskitalo (NSR) taler til sametingsplenumet ved en tidligere anledning, her fra juni i 2015. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Frem til i år har Sametinget måtte forholde seg flere ulike departementer. Det endrer seg fra neste år. – Bra, mener forlagsdirektør Jan Helge Soleng.

DEL

Fra og med 2019 samles alle pengetildelingene fra staten til Sametinget under Kommunal- og fornyingsdepartementet.

Dette melder NRK Sápmi.

En av følgene er at Sametinget i større grad får styre over pengene de får fra staten.

Det tenner et håp hos forlagsdirektør Jan Helge Soleng hos Davvi Girji, som blant annet produserer samiske læremidler og samisk litteratur.

– Vi er svært positive til dette. Vi ser muligheter til å fylle behovene hva gjelder samiske læremidler, men også for å bevare arbeidsplasser i samiske områder, uttaler Soleng til NRK.

– Kun én minister må svare for seg

Sametingsdirektør Rune Fjellheim mener den nye finansieringsordningen overfor Sametinget vil forenkle Sametingets arbeid.

Han tror det vil bli enklere å overtale ett departementet til å etterkomme Sametingets innspill, enn å måtte forhandle med flere ulike departementer.

– Da blir det kun én minister som må svare for sametingsbudsjettet. Slik er det ikke i dag, sier Fjellheim.

– Det blir enklere

Også sametingsrådsmedlem Henrik Olsen (NSR) er positiv til den nye ordningen.

Han begrunner det blant annet med det såkalte «Hjertespråket»-tiltaket, som er en utredning med forslag til tiltak og ordninger for å styrke og bevare samiske språk.

– Nå følger vi opp «Hjertespråket». Vi har fokus på samisk språk, og framover vil det bli enklere å følge opp egne saker som vi selv mener er viktige, sier Olsen.

Sametingets plenumsuke pågår nå, og ordningen med å komme inn under ett departementet står på sakslista.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken