Hans Nergård er død

GIKK BORT: Hans Nergård er død. Her fra da han fikk Karasjok kommunes kulturpris. Sammen med ordfører Svein Atle Somby (Ap)

GIKK BORT: Hans Nergård er død. Her fra da han fikk Karasjok kommunes kulturpris. Sammen med ordfører Svein Atle Somby (Ap) Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Døde etter kort tids sykeleie.

DEL

MINNEORDHans Nergård i en alder av 92 år døde fredag 10. mars 2017 etter kort tids sykeleie og sovnet inn i sitt hjem. Nergård er fra Kárášjohka. Han var lærer av profesjon og har blant annet arbeidet i skolene i Guovdageaidnu/Kautokeino og Kárášjohka. Gjennom et langt liv har han også vært brennende engasjert i arbeidet med å fremme samisk språk og kultur.

Nergård var en samfunnsengasjert person som var med på å stifte Sameforeningen i Kárášjohka i 1964 der han tok aktiv del i foreningens arbeid som for eksempel i arbeidet med samiske skolespørsmål. Blant annet arbeidet han aktivt for etablering av et samisk gymnas. Hans var rektor på Statens heimeyrkesskole i Guovdageaidnu i årene 1964-1972.  Stiftelsesmøtet for Norske Samers Riksforbund i 1968 ble nettopp holdt på heimeyrkesskolen der Nergård holdt innledningstalen og deretter ble han valgt som nestleder og sekretær i det nystiftede forbundet. Disse vervene skjøttet han helt til årsmøtet i 1972. Dessuten var han også med på å danne Sámeálbmot Lista/Samefolkets Liste til kommunevalget i 1963 og satt to valgperioder som formannskaps- og kommunestyremedlem i Karasjok kommunestyre. Han var også leder i en periode ved Frivillighetssentralen i hjembygda. Nergård jobbet som lærer og rådgiver ved Karasjok ungdomsskole i årene 1972-1991. Til sammen hadde han arbeidserfaring som lærer i skoleverket i alt 38 år.

På den tiden Nergård vokste opp var det ikke mange samer som fikk høyere utdanning. Han fullførte realskolen på Lyngseidet i 1949, og deretter fortsatte på Tromsø offentlige lærerskole og avla eksamen i 1953. Tromsø lærerskolens tidligere navn var Tromsø seminarium, og der var for samene en kjent lappolog, Just Knud Qvigstad, rektor og lærer fra 1883. Qvigstad underviste også i elementærundervisning i samisk. Nergård fikk sin første lærergjerning ved Kjækan folke- og framhaldsskole i Kvænangen i årene 1953-1961, her av to år som skolestyrer. Deretter kom han tilbake til sin hjemkommune og arbeidet  som lærer ved Karasjok skole i årene 1961-1964.

Hans Nergård var en levende historiebok og en ivrig produsent av dikt, sanger og fortellinger om historiske begivenheter i nærmiljøet. Disse kom samiske aviser, sameradioen i direkte sendinger og det lokale Museums- og historielag til nytte. Hans Nergård likte å synge og familiemedlemmer kjenner godt en berettede hyllest-sang til sitt barndoms seterplass Máđargieddi.

Karasjok kommune hyllet Hans Nergård for arbeidet med å fremme samisk språk og kultur ved å overrekke ham kulturprisen i 2015.

Artikkeltags