Det nærmer seg desember, og for mange er dette den mest hektiske måneden i året. Det er juleforberedelser hvor man skal vaske, bake, fly på juleavslutninger i barnehager og på skoler. Ungene har tentamen, eksamen, halvårsprøver, og barnehagen har Luciafrokost og gudene vet hva. Jula er familietid! I forkant av «familie-tiden», som julen er, så er det mange som sliter med vonde tanker, ensomhet og savn. For det er ikke å stikke under en stol at i den søte førjulstid så er det mange som føler på ensomhet og savn.

Noen gruer seg til jul:
På Twitter ser jeg allerede flere som gruer seg til jul, på grunn av ensomhet. Ensomheten fordi man ikke har familien rundt seg, eller kanskje man av ymse grunner ikke har familie i det hele tatt. Andre lever på skjult adresse og kontakt med familien sin er rett og slett dødelig. Disse som lever på skjult adresse har ofte måttet kutte all kontakt med familie, venner og kolleger, og barna som lever på skjult adresse får ikke lenger julekort, pakker og klem fra besteforeldre, tanter og den andre forelderen, pga. fare for ens liv. Barna i slike situasjoner kjenner nok på savnet de også, spesielt når det nærmer seg Luciadagen og foreldre inviteres til skolen. Kanskje man er ny i klassen og sliter med å huske sitt «nye» navn, eller er kommet inn i klassen nå rett før jul og ser med store øyne på alle andre barna som har to foreldre og et tilsynelatende lykkelig familieliv. Mens en selv føler på sorgen og savnet?

Alle barna som savner en forelder i jula
Førjulstiden skal være koselig og en tid man er sammen om oppgavene som skal gjøres til jul.
Jeg føler på savnet med at min datter bor på den andre kanten av landet med sin samboer, og jeg ser henne ikke i førjulstiden eller jula i år. Men jeg har jo min ektemann, mine to bonusbarn rundt meg, og min datter er bare en telefonsamtale unna. Så ensom er jeg ikke, og savnet kan utjevnes med kjærlighet på tvers av lengdegradene.

Men jeg tenker på de som ufrivillig er fjernet fra sine barn, de som utsettes for samværssabotasje. De over 40 000 barn som ikke får se pappaen sin til jul, rett og slett grunnet familier i konflikt pga. samlivsbrudd. Avstander, foreldrefiendtliggjøring, usanne anklager, og mange av disse konfliktforeldrenes oppførsel påvirker barna for livet for foreldrekonfliktene handler ikke bare om samvær og bosted, det handler også om barnas følelser og savn. Savnet overfor den forelder som ikke er til stede, sorgen over at en viktig person mangler i ens liv, og lojalitetskonflikten i barnet når det skal glede seg til å feire jul men likevel uten den andre forelderen.

Jeg tenker på disse barna som ikke får lov til å skape gode førjulsminner med sine foreldre pga. høyt konfliktnivå, og undrer meg hvordan dette vil påvirke deres fremtidige juleforberedelser og feiringer når de vokser opp.

Kjærlighet og ensomheten går hånd i hånd i julestria.
Så er det alle disse single menneskene, som kjenner det godt i førjulstiden. Kjærlighetsfilmer på TV, fester og julekos både blant venner og kolleger. Jeg har vært en av disse single som ikke ble invitert på tilstelninger fordi jeg da var et «single element». Jeg har sittet alene både julaften og nyttårsaften, siste mange ganger mens andre var på fester, og man selv ikke var invitert fordi man var «SINGLE», uten kjæreste, partner, ektemann osv.

Ensomhet er noe mange føler på før jul, og i jula. Jeg er veldig vár dette med ensomhet og personer i min nærhet som er alene i jula, single eller rett og slett har havnet i det store «utenforskap».  Relasjonen til min mann ble gjort i juletiden for noen år siden. Begge var single og alene i jula, og vi snakket sammen over Facebook. Det var lange samtaler og jeg tror at mye av vårt grunnlag videre ble lagt her, så ingen var vel sjokkerte da vi falt pladask for hverandre da vi møttes.
For jeg elsker jula, og mener da skal alle være sammen uansett om man er par eller single. Og jeg og min mann gjør mye ut av førjulstiden, for å skape gode minner, både for oss og barna, men også våre venner.

Penger er viktig når man feirer jul
Enhver som påstår at penger ikke teller har ikke måttet velge mellom julemiddag og strømregningen. Julegaver til barnet sitt og husleien. De har aldri måttet stå i kø foran fattighuset eller Blåkors for å få utlevert julegave og julemat.

Da blir det så utrolig feil at KRF løper rundt og jubler over 83 kroner mnd i økning av barnetrygden, for disse stakkars få kronene utgjør fint lite på en fattig aleneforelders budsjett. Eller når en pappa som ikke får se barna sine betaler så mye bidrag at han rett og slett ikke har økonomi til å besøke barna sine, kanskje ikke kjøpe en julegave. Regjeringen og politikere generelt har ingen forståelse for lavinntektsfamilienes økonomi. De tenker ikke på at man føler mye på fattigdom og utenforskap i jula. Og det er ikke riktig at organisasjoner og private skal samle inn penger, gaver, julemat for at disse familiene skal ha en god jul.

Det er trist å tenke på at i dagens samfunn har vi fått en regjering som bevisst fremprovoserer en virkelighet fra eventyret om Jenta med svovelstikkene. Et norsk samfunn hvor utenforskap med barnefattigdom og politikernes massive festivitas er i grell kontrast mot hverandre.

Jeg ønsker alle en god førjulsstri, og samtidig er det med en bismak.
For jeg skulle så inderlig ønske at alle barn i Norge fikk en herlig førjul, og at de kunne kose seg, skape gode minner om julebakst, gavepakking, Luciafest og samhold med familien i denne tiden.

Jeg skulle så inderlig ønske politikerne våknet opp og satset på barna og fremtiden, istedenfor å løpe sikksakk mellom vinflasker og lakrispiper, mens de krangler som små barn om hvem som gjør mest for landet. Spesielt siden ingen av dem gjør noe for disse barna, hverken i politikken eller i sine tanker.
Måtte dette skape litt ettertanke, og kanskje du inviterer en venn du vet er ensom. Eller kanskje du som konfliktforelder bruker tiden til å legge konflikten på hylla, for dine barns skyld. Og at noen kanskje velger å skape gode minner på tross av dårlig økonomi, eller kanskje du gjør noe sammen med noen du vet har dårlig råd.

Omtanke og kjærlighet koster så lite.

God førjulstid.