Å smake på øl er én ting. Men hvordan smaker juleølen sammen med det den er ment som drikke til – nemlig julematen?

Tre eksperter på hver sine vis har tatt på seg oppgaven med å finne svaret: Utdannet ølsomeliér (ølservitør) og eier av utested som skilter med 100 sorter øl på menyen: Lars Aude Arnesen. Faglært servitør med fartstid fra blant annet gamle ærverdige Odds Mat og Vinhus i Hammerfest: Ørjan Pedersen. Redaktør og selvoppnevnt mann i gata: Stian Eliassen.

For tredje år på rad har utestedet Jernteppet i Hammerfest tatt initiativ til testing av juleøl. I år altså med denne nye julemat-tvisten. Ramma rundt er Turistua i Hammerfest, med en mørketids-juleblå himmel som stemningsfullt bakteppe.

– De ordinære øltestene er greie nok, men jeg synes de er ganske kjedelige å lese. Derfor ville jeg prøve noe nytt: Å teste ølet sammen med julemat. Det har jeg ikke sett noen andre som har gjort, sier en av driverne av Jernteppet Lars Aude Arnesen.

VIDEO: Slik foregikk testen

 

Slik tester vi

I årets juleøltest søker vi å teste kombinasjonen juleøl og julemat. Alle de store bryggeriene, samt alle nordnorske bryggerier og noen importører, har blitt invitert til å nominere sine juleøl til fem utvalgte klassiske norske juleretter. Disse er hovedrettene ribbe, pinnekjøtt og lutefisk, samt dessertene karamellpudding og riskrem.

Smakspanelet har utelukkende vurdert hvordan øl og matrett står til hverandre. Vi har altså ikke analysert hver øl som i en tradisjonell juleøltest. Vi har heller vært opptatt av om smakene i ølet harmonerer med smakene i matretten. Om ølet og matretten klarer å løfte hverandre til nye smakshøyder, eller om den ene dominerer den andre.

Smakspanelet har smakt ølene blindt.

Her er resultatskalaen:

Terningkast 1 og 2: Øl og mat harmonerer ikke i det hele tatt. Styr unna disse kombinasjonene.

Terningkast 3 og 4: Øl og mat går fint i lag, men de klarer ikke å løfte hverandre til nye høyder. Terningkast 4 er et godt alternativ.

Terningkast 5 og 6: Øl og mat harmonerer meget bra, og de ulike smakene i øl og matrett løfter hverandre. Anbefales!

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

Her er resultatene av del 2 – øl til ribbe

Austmann Vintersolverv 6,9 %

(krydret juleøl)

Det lette røykpreget og tjæra i ølet gir ribba en ny positiv dimensjon. Karakter 5.

Testvinner.


Nøgne Ø Sur Jul 4,5 %

(surøl)

Syrligheten i ølet bryter fint opp fettet og frisker opp ganen. Hadde vært ideelt med surkål i retten. Karakter 5.Cervisiam Belsnickel Jule IPA 6,0 %

(Amerikansk IPA)

Bitterheten i ølet kutter gjennom fettet på en god måte, mens fruktigheten løfter smaksbildet. Litt for mye alkoholpreg trekker ned. Karakter 5.
 

Aass Premium juleøl 6,5 %

(juleøl)

Smakene i ølet og matretten utfyller hverandre på en god måte, men klarer ikke å løfte det totale smaksbildet ytterligere. Karakter 4.

 

Kinn Julefred 4,7 %

(juleøl)

Øl med bitter kaffesmak som går fint mot fettet i ribba og det søte i garnityr. Karakter 4. 

Lofotpils Julebrygg sterk 7,0 %

(juleøl)

Kullsyren i ølet rensker godt opp. Smakene harmonerer fint, men klarer samlet sett ikke løfte smaksopplevelsen til nye høyder. Karakter 4.Lervig Smokes like christmas 7,3 %

(stout)

Øl med preg av tjære som kan virke krevende på mange, men i samspill med ribben gir dette et spennende smaksbilde. Riktignok ikke for hvermansen, men for de som liker sterke smaker kan dette være toppkarakter. Karakter 4.


 

Berentsens Jule Avec 9,0 %

(juleøl)

Smakene fra øl og ribbe harmonerer bra og kullsyren frisker godt opp, men de løfter ikke hverandre opp til nye høyder. Karakter 4.Undercover Brewing Christmas Ale 5,8 %

(juleøl)

Spennende kombinasjoner med friskhet og julekrydder fra øl opp mot ribba. Ettersmak av krydder. Karakter 4.

 

Jacobsen Golden Naked Christmas 7,5 %

(Engelsk strong ale)

Øl og mat harmoniserer tilfredsstillende, men de løfter ikke hverandre. Sterk 3er. Karakter 3.Ægir Mørketid 7,5 %

(juleøl)

Fruktig øl som hamler godt opp med fettet i ribba, men klarer ikke å løfte retten til nye høyder. Ettersmak av alkohol trekker ned. Karakter 3.

 

Hansa Julebrygg 6,5 %

(juleøl)

God balanse mellom mat og øl i starten, men ølet dør fort ut og er usynlig på slutten. Karakter 3.

Her er alle testene

Juleøl og pinnekjøtt 

Juleøl og ribbe 

Juleøl og lutefisk

Juleøl og dessert