Å smake på øl er én ting. Men hvordan smaker juleølen sammen med det den er ment som drikke til – nemlig julematen?

Tre eksperter på hver sine vis har tatt på seg oppgaven med å finne svaret: Utdannet ølsomeliér (ølservitør) og eier av utested som skilter med 100 sorter øl på menyen: Lars Aude Arnesen. Faglært servitør med fartstid fra blant annet gamle ærverdige Odds Mat og Vinhus i Hammerfest: Ørjan Pedersen. Redaktør og selvoppnevnt mann i gata: Stian Eliassen.

For tredje år på rad har utestedet Jernteppet i Hammerfest tatt initiativ til testing av juleøl. I år altså med denne nye julemat-tvisten. Ramma rundt er Turistua i Hammerfest, med en mørketids-juleblå himmel som stemningsfullt bakteppe.

– De ordinære øltestene er greie nok, men jeg synes de er ganske kjedelige å lese. Derfor ville jeg prøve noe nytt: Å teste ølet sammen med julemat. Det har jeg ikke sett noen andre som har gjort, sier en av driverne av Jernteppet Lars Aude Arnesen.

VIDEO: Slik foregikk testen

 

Slik tester vi

I årets juleøltest søker vi å teste kombinasjonen juleøl og julemat. Alle de store bryggeriene, samt alle nordnorske bryggerier og noen importører, har blitt invitert til å nominere sine juleøl til fem utvalgte klassiske norske juleretter. Disse er hovedrettene ribbe, pinnekjøtt og lutefisk, samt dessertene karamellpudding og riskrem.

Smakspanelet har utelukkende vurdert hvordan øl og matrett står til hverandre. Vi har altså ikke analysert hver øl som i en tradisjonell juleøltest. Vi har heller vært opptatt av om smakene i ølet harmonerer med smakene i matretten. Om ølet og matretten klarer å løfte hverandre til nye smakshøyder, eller om den ene dominerer den andre.

Smakspanelet har smakt ølene blindt.

Her er resultatskalaen:

Terningkast 1 og 2: Øl og mat harmonerer ikke i det hele tatt. Styr unna disse kombinasjonene.

Terningkast 3 og 4: Øl og mat går fint i lag, men de klarer ikke å løfte hverandre til nye høyder. Terningkast 4 er et godt alternativ.

Terningkast 5 og 6: Øl og mat harmonerer meget bra, og de ulike smakene i øl og matrett løfter hverandre. Anbefales!

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

Her er resultatene av del 3 – øl til lutefisk

Meteor Bière de Noël 5,8 %

(juleøl)

Fruktig og frisk øl med smak av mango som harmonerer særdeles godt med smakene på fatet. Karakter 6.

Testvinner.


Bådin Moloen 5,6 %

(Saison)

Det friske sitruspreget i ølet harmonerer veldig bra med smakskombinasjonene i lutefisken. Karakter 5.



Brouwerij Verhaeghe Barbe Noël 7,2 %

(belgisk juleøl)

Det friske, lett krydrete ølet fungerer veldig bra med smakene i retten. Anbefales. Karakter 5.
 

 

Lofotpils Julebrygg 4,7 %

(juleøl)

God balanse mellom de ulike smakene. Spesielt anslaget når øl og mat blandes i munn, men ølet blir tammere i ettersmaken. Karakter 4.

 

Kinn Solsnu 7,5 %

(Bière de Garde)

God balanse mellom smakene, men alkoholsmaken fra ølet ødelegger helhetsinntrykket. Karakter 3.



 

Aass Juleøl 4,7 %

(juleøl)

Øl og mat harmonerer bra, men knapp ettersmak av øl. Karakter 3.



Hansa Juleøl 4,5 %

(juleøl)

Ølet harmonerer bra med retten i anslaget, men blir fort anonym og preger ikke smaksbildet. Karakter 3.


 

Her er alle testene

Juleøl og pinnekjøtt 

Juleøl og ribbe 

Juleøl og lutefisk

Juleøl og dessert