Gå til sidens hovedinnhold

Joiket offentlig for første gang, nå skal han til Tel Aviv og Eurovision-finalen

Artikkelen er over 2 år gammel

Keiino og Fred Buljo klar for Eurovision i Tel Aviv i Israel 18. mai.

Det ble klart etter den norske Melodi Grand Prix-finalen i Oslo Spektrum lørdag kveld.

– Æ va supernervøs, sa Keiino-medlem Fred Buljo fra Kautokeino under NRK-sendinga om egen opptreden.

Programleder Kåre Magnus Bergh spurte Buljo hva han tenkte om at han kunne få joike foran 200 millioner seere dersom de nådde den internasjonale finalen:

– Det er helt sykt. Jeg er så utrolig stolt over min samiske kulturarv, og utrolig stolt av å kunne gjøre det med Tom Hugo og Sandra, sa en spent Buljo mens han ventet på resultatet.

Tom Hugo Hermansen og Alexandra Roten er de andre medlemmene i Keiino.

Slik gikk det til

Under den innledende poengrunden, hvor den europeiske juryen skulle bedømme sangene, fikk forhåndsfavoritt Keiiono ett flagg. Dette fra vertslandet av årets MGP-finale, Israel.

Når de europeiske stemmene og de norske stemmene var lagt sammen ble det klart at Adrian Jørgensen med «The Bubble», Anna-Lisa Kumoji med «Holla», Keiino med «Spirit in the Sky» og D'Sound med «Mr. Unicorn» gikk videre til delfinalen.

Etter nok en stemmerunde, møttes Adrian og Keiino i gullduellen hvor det til slutt ble klart at Keiino skal representere Norge i Melodi Grand Prix.

Terningkast fire hos VG og Dagbladet

Tradisjonen tro har både VG og Dagbladet trillet terning på årets artister. Begge ga Keiino teringkast fire.

Dette skriver VGs anmeldere:  «Gjennomføringen er renspikket Eurovision her. Selv om man defintivt kunne ønske seg at sceneshowet tok noe mer av. Uansett: Fra den engasjerte Rotan kommer inn, til den brutalt riktige joiken som knytter det hele sammen til noe helt annet og større enn seg selv er dette et eksemplarisk godt bidrag».

I Dagbladet mente de Keiino kunne utmerke seg: «Musikalsk sett er ikke det Keiino bringer til torgs her formidable saker, etnotechno er ikke nødvendigvis en ørevarmer. Dog, låten har helt klart «annerledeshet» nok til at den potensielt kan utmerke seg i den store sammenhengen».

 

Første offentlige joik

iFinnmark tok en prat med finnmarkingen og Duolva Duoattar-rapperen knappe to uker før finalen. Som på scenen i Oslo lørdag, fortalte Fred Buljo også da at det ble første gangen han skulle joike offentlig.

– Snart debuterer du som joiker, tror du at du kommer til å ha litt sceneskrekk?

– Det er første gangen jeg gjør det offentlig så jeg er litt nervøs for det, men sceneskrekk har jeg ikke, sa han til iFinnmark mens han lo.

– Jeg måtte finne et uttrykk som er meg. Jeg måtte finne joiken i meg selv, og jeg føler at jeg har gjort det, sa finnmarkingen som til vanlig jobber i samisk barnehage i Oslo.

Joike-challenge

Noe du kanskje ikke visste om Keiino, er at de har laget en «joike-challenge» hvor folk kan joike over en lydfil.

– Vi håper at vår sang «spirit in the sky» vil inspirere folk over hele verden til å joike, står det på nettsiden til Keiino.

Buljo forteller at de har fans så langt vekke som Amerika og Israel.

– Hvordan tilbakemeldinger har dere fått på sosiale medier?

– Jeg hører at den er rik, og at den skiller seg ut. Vi har blandet både norsk, samisk og EDM. Vi var veldig spent på hvordan folk kom til å reagere på dette. Vi lurte på om det ble totalt gryterett. Men det er veldig flott at vi har truffet riktig, sa Buljo til iFinnmark.

 

Var forhåndsfavoritt

Knappe to uker før MGP ble Keiinos «Spirit In The Sky» beskrevet som MGP-låten med størst vinnersjanse.

Fred Buljo sa seg godt fornøyd med dette, men han fortalte også at det skapte noen bekymringer for gruppa.

– Det er jo veldig fint, men samtidig er det jo skummelt. Vi tar en ting om gangen, og før andre mars skal vi bare øve og fokusere. Vi er altså veldig fokusert på å gjøre en god jobb, sa Buljo til iFinnmark før finalen.

LES OGSÅ: Per Sundnes om MGP 2019: – USA og Sameland er de store favorittene 

Kommentarer til denne saken