Jegerne kan komme tilbake

Jegere under trening: Bruk av snøscootere var en del av hverdagen for jegerne på Porsangmoen, og tidene kan komme tilbake. Arkivfoto

Jegere under trening: Bruk av snøscootere var en del av hverdagen for jegerne på Porsangmoen, og tidene kan komme tilbake. Arkivfoto

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Dersom Hæren har «mer til overs» i pengeboka, etter å ha fått modernisert sitt kampvåpen, så ønsker man å reetablere en stående jeger-avdeling i Finnmark.

DEL

– Det som er klart er at dersom det blir rom for å styrke Hæren ytterligere når moderniseringen av Brigade Nord er gjennomført, så ønsker Hæren å reetablere en lett jegerbataljon som likner på den som tidligere lå på Garnisonen i Porsanger. Hæren mener at Garnisonen i Porsanger kan være et godt utgangspunkt for en slik avdeling, sier oberstløytnant Aleksander Jankov til Finnmark Dagblad.

– Vi ser for oss en lett jegerbataljon som opererer med snøscootere om vinteren og på ATV om sommeren, forklarer Aleksander Jankov.

Jegerkompaniet/ISTAR som var lokalisert på Porsangmoen militærleir var underlagt Hærens styrker. ISTAR står for Intelligence, Surveillance, Target Acquisition and Reconnaissance. Hele kompaniet besto av ca. 100 befal, grenaderer og vernepliktige. Kompaniet hadde to tropper, der tropp 1 var en tropp kun bestående av vervede soldater, klar til innsats både nasjonalt og internasjonalt. Blant annet opererte troppen flere ganger i Afghanistan.

Tropp to var en utdanningstropp, der vernepliktige ble kalt inn. Etter fullført utdannelse, kunne de få tilbud om verving i den «proffe» tropp 1.