«Jeg tenker på alle de som ikke får noen fremtid på grunn av deg som kjører påvirket, som ikke kan feire jul eller bursdager med sine kjære igjen. Fordi DU tok muligheten fra dem»

TIL FYLLEKJØRERNE:  - Han mannen i rødt som står over deg snakker høyt og rolig med deg, han er fra ambulansen. Han prøver bare redde livet ditt. Et liv som et på tur å ebbe ut fordi du har mistet mye blod, skriver spalitist Nann Jovold-Evenmo.

TIL FYLLEKJØRERNE: - Han mannen i rødt som står over deg snakker høyt og rolig med deg, han er fra ambulansen. Han prøver bare redde livet ditt. Et liv som et på tur å ebbe ut fordi du har mistet mye blod, skriver spalitist Nann Jovold-Evenmo. Foto:

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Kjære du som kjører i fylla.

Dette brevet vil jeg adressere til deg som kjører med promille, rett og slett fordi du trenger å få et eget brev fra meg.

Jeg bekymrer meg for deg der du faller på glatta, brisen etter litt for mye godt i glasset. Når du rett og slett mister bilnøklene foran bilen, banner og sverter mens du roter igjennom snøen i dyp konsentrasjon for å klare finne dem. Nøklene, bilnøklene, som er det viktigste redskapet for å komme seg inn i bilen din.

Du er kanskje irritert over det søppeltrynet som nektet deg inngang på utestedet fordi du var for full, og nå er du både sint og lei deg og bare vil hjem. Hjem fordi han der, eller hun der, ødela hele kvelden din. Det er kanskje kaldt ute og du er for sliten til å gå hjem fra festen, og det er varmt og behagelig i bilen din. Ja, for ikke å snakke om at du kanskje er så dårlig til beins etter litt for mye av den gode drikken, så da må du kjøre.

Jeg tenker på de som er på vei hjem langs veien denne kvelden, som aner fred og ingen fare. De som skal hjem, enten det er til jul eller bare så enkelt som fra arbeid. Disse uskyldige menneskene som blir kvestet for livet, eller dør, fordi de treffer på deg der du kjører hjem fra fest etter (litt) for mye å drikke. Du klarer kanskje ikke svingen? Sannsynligvis sovnet du bak rattet fordi du hadde frosset på vei til bilen, og varmen i bilen blandet med alkoholen gjør at du ble døsig og det var en deilig følelse. Så sovnet du. Klarte ikke svingen. Kom over i feil kjørebane.

Du våkner til blinkende lys, og mange mennesker som stresser og jobber rundt deg. Politiet vil du gjemme deg for, fordi du VET du har kjørt i fylla. Men du kommer deg ikke løs. Klarer ikke rømme. Han mannen i rødt som står over deg snakker høyt og rolig med deg, han er fra ambulansen. Han prøver bare redde livet ditt. Et liv som et på tur å ebbe ut fordi du har mistet mye blod. Eller kanskje deler av kroppen din er knust. Du trenger hjelp, og roper etter mamma. Men der er ingen mamma som kan komme og holde hånda di. Den feide du kanskje bort da du røsket til deg nøklene i sinne, og raste på dør fra juleselskapet litt tidligere, god og full og satte deg i bilen for å komme deg bort.

I øyekroken ser du det ryker. Du kan ikke røre hodet ditt, fordi du har fått en krave på det du ligger. Røyken kommer fra bilen du traff. Den bilen du sovnet fra å oppdage. Brannvesenets folk står der med en monsterjekk for å få opp siden på den andre bilen.. En familie på fire, med to små barn. De kjemper mot klokken. De må ut før bilen tar fyr. Eller kanskje alle sitter fast i vraket og trenger å bli skåret ut for å redde livet deres. Livet deres kan kanskje ikke reddes. Du må kanskje gå med en krykke en stund, være sykemeldt. Eller kanskje du havner i rullestol. Men du er i livet.

Jeg tenker på de som aldri får sine kjære hjem i levende livet. De som må gå til en kald stein på en kirkegård for å besøke sitt barn, sin ektefelle eller kanskje søsken. De som må stå der med sorg i hjertet sitt og tenke på hvordan ting KUNNE vært dersom de ikke hadde vært så uheldig å treffe på deg denne kvelden da du valgte sette deg bark rattet, til tross for at du hadde drukket. Jeg tenker på alle de som ikke får noen fremtid på grunn av deg og andre som kjører i påvirket tilstand, som ikke kan feire jul, bryllup, barnedåp eller bursdager med sine kjære igjen. Fordi DU tok den muligheten fra dem

Kanskje blir du bare stoppet av politiet. Forhåpentligvis mister sertifikatet. Banner og sverter fordi du ble tatt. Godt er det! At du blir tatt. For alternativet er verre: Blir du drapsmann eller drapskvinne i dag?

God førjulstid.

Nann Jovold-Evenmo

Spaltist for iFinnmark

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken