Nann Jovold-Evenmo har stadig innlegg i Finnmark Dagblad.

LES OGSÅ: Løgn og bedrag kun for å sanke stemmer

Det er lenge siden jeg har brukt tid på å lese dem. Men da min venninne opprørt spurte om jeg hadde lest den om politikerforakt. Ja – da måtte jeg nesten gjøre det. De fleste reagerer ikke på innlegget. Trekker på skuldrene, og bryr seg ikke. Noen kommentarer ble det denne gangen, og jeg syns denne er best:
"Ja, ja. Et godt råd: for å få de politikere en vil ha, som ikke lyver og skaper forakt, da må "folk" ta ansvar. Det holder ikke å skylde på andre, for demokratiet fungerer sånn at dem som er medlem av parti, nominerer kandidater. Deltar en ikke i dette gamet, mister en den muligheten. Neste mulighet er å møte opp til valg. Stryke dem en ikke vil ha og gi ekstrastemmer til dem en vil ha. Syte og klage nytter ikke."


Så sitter jeg her og funderer over forakt. Alt man kan forakte. Men er det ikke dumt å bruke energi på det da? Hvorfor ikke bruke glitrende ferdigheter til å delta. Bidra. Påvirke. Være konstruktiv i stedet for destruktiv.


Jeg oppfordrer alle som lider under politikerforakt å melde seg inn i et parti. Engasjer deg. Vær med å påvirke. Vær med å velge kandidater. Er du skrivefør kan du virkelig bidra. Må likevel advare om at det fins en risiko for trivsel. Såkalt politikk trivsel. Forakt kan bearbeides ved å møte dem man forakter. Det fins mange historiske eksempler på det. Kanskje kan du falle i "jeg-liker-en-politiker-fella". Anerkjenne. Respektere. Bare en risiko, så du skal ikke være engstelig for at det kan skje.


Dernest oppfordres alle til å bruke stemmeretten. Det er rett og slett flaut når vi varter opp med valgoppslutning på snaue 50%. Hva er det for tafatt innstilling? Kan selvfølgelig forstå deg om du ikke stemmer fordi du ønsker annen valgordning enn dagens. Da oppfordres du til å jobbe for å endre ordningen. Det er en formidabel jobb. Ikke umulig, men vil bare ta lang tid. Stå på – jeg heier på deg.


Så – NEI – vi bedriver ikke løgn og bedrag bare for å sanke stemmer. Vi jobber dugnad for demokratiet. For samfunnet vi er en del av. For partiet vi har valgt som vårt. For vårt norske politiske system. Har du ikke alternativene; så benytter jeg igjen anledningen til å oppfordre deg til å bruke stemmeretten. Pr dd vil det være den beste innsatsen for vår felles fremtid. Deretter har du plenty med tid til å engasjere deg slik at du får politikere som du kan like. Den dagen blir det godt å kunne begrave forakten. Ikke sant?
Godt valg