– Jeg mener at de fleste pasienter ønsker bedre og flere tjenester lokal

BEDRE TILBUD: Helge Mikkelsen tror alle pasienter vil ønske seg et bedre helsetilbud i Alta.

BEDRE TILBUD: Helge Mikkelsen tror alle pasienter vil ønske seg et bedre helsetilbud i Alta. Foto:

Av
DEL

MeningerSvar til Bjørnar K Leistads innlegg.

Jeg skjønner det slik at denne skribenten ønsker flere tjenester i Alta. Men at han ikke ønsker at velgere kan ta valget om å ikke stemme på politiske partier som ikke leverer. Som pasient eller pårørende møter du lite forståelse om du kontakter pasientreiser eller må på lokalsykehus en hel reisedag for en 10–15 minutters konsultasjon. Jeg mener at de fleste pasienter ønsker bedre og flere tjenester lokalt.

Følger man med på en del sosiale medier, er det ofte slike historier, men også andre der pasienten eller pårørende ikke føler de blir hørt. Også gravide som skal på kontroll i svangerskapet eller fødende, synes denne reisevirksomheten er belastende.

Jeg opplevde selv følgende ved en spesialisttime i Tromsø. Kundebehandler hos pasientreiser gjorde et enormt poeng at jeg slapp å vente på «billigflyet» hjem fra Tromsø.

På spørsmål fra meg, sa jeg at jeg kan ta flyet fra Tromsø-Hammerfest, og gå på flyet der til Alta. Nei, det gikk ikke. Merkelig, men det gikk perfekt for meg, for jeg ville kun få 45 min ventetid den dagen i Hammerfest. Skulle flyet bli forsinket, så ville jeg kunne ta båten hjem på ettermiddag. Nei, det gikk ikke, punktum!

Etter timene i Tromsø med tverrfaglig team, spurte overlege om det er billigflyet hjem? Nei, sa jeg. Ja vel, hadde det vært det, hadde du fått rekvisisjon på fly hjem av meg. Med din helse kan du ikke vente 6–7 timer her i Tromsø.

Jeg lurer også på følgende, men ingen ønsker å svare meg på det, om hvor denne enigheten er om at man skal bruke av fellesskapets midler på reiser med drosje, siden alt av kollektivt er sluttet å gå. Er denne drosjebruken «billig»drosjer? Også på reiser ut i distriktet?

Om du er hjertesyk, gravid eller har øre, nese, halsproblemer, så må du ta en hel dag fri fra jobb for å reise til lokalsykehuset eller Universitetssykehuset i Tromsø, istedenfor å ha fagfolkene og spesialistene til å reise til Alta. Tror kostnaden på dette vil bli lavere enn den vi ser i dag?

Jeg skjønner utmerket godt at velgerne stiller spørsmålet om de skal stemme på politikere som ikke leverer år etter år. Eller er villig å lytte til de som opplever dette i møte med helsevesenet, og de som er satt til å hjelpe deg eller den du er pårørende til.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags