Gå til sidens hovedinnhold

Jeg heier på Berlevåg og ser på dette som et ledd i videreutvikling av samfunnet

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I forbindelse med kommunevalget i 2015 stilte nåværende ordfører i Berlevåg, Rolf Laupstad som kandidat for Berlevåg Arbeiderparti. For meg er det viktig å starte dette innlegget med nettopp det.

Jeg stilte opp ved biblioteket, hvor det ble avholdt utspørring av ordførerkandidatene. Her fikk jeg mulighet til å stille spørsmål om noe som bekymret meg. Jeg fryktet for at vårt flotte samfunn kunne risikere å stå uten bassengtilbud.

Laupstad argumenterte godt og kom med en lovnad om at basseng ville det bli, men selvfølgelig måtte det bygges. Det gamle 12,5-meterbassenget ble revet da det ble bygget ny skole i Berlevåg. Planen var nå at det skulle erstattes med et nytt 12,5 meters basseng. Jeg slo meg egentlig til ro med det, selv om man håpet på et 25 meters basseng.

Gleden ble derfor enda større hos meg da det etter hvert viste seg at kommunen stoppet forprosjektet på et nytt 12,5 meters basseng og valgte å gå for 25 meter med 4 baner. Det er faktisk en stor forskjell på å utøve trening i 25 meter kontra 12,5 meter. Det viste seg også at prisforskjellen ikke var avskrekkende.

Bassenget ble forsinket av diverse årsaker som måtte håndteres, samt covid-19-pandemien. Men endelig var dagen kommet denne høsten hvor det var åpning av flerbruksbygget, og Laupstad som ordfører viste at han holdt sitt løfte. Hele befolkningen ble invitert til den offisielle åpningen av Perla. Selve navnet på bygget er for øvrig kommet etter at ungdomsrådet tok utfordringen fra kommunestyret om å finne et navn på flerbruksbygget, noe de tok på strak arm.

Jeg skal si litt om hva Perla inneholder som flerbruksbygg, men først litt mer om mine tanker rundt bruk av selve bassenget og bidrag til folkehelse og bolyst.

Det er ikke tvil om at bassenget brukes flittig. Ved bruk av folkebadet er det et snitt på 25 personer der. Berlevåg Turn og Idrettsforening har økter på morgener og ettermiddager. Her er det mellom 10 og 15 personer som per i dag er aktive. Det som er så fantastisk er at alderen ikke er noen hindring for bruk av disse timene. Det er utrolig givende å være en del av det. Det tyder også på at medlemstallet til Berlevåg Turn og Idrettsforening har gått opp etter at bassenget ble tatt i bruk. Barnesvømmingen er også kommet i gang, også det med godt oppmøte. I tillegg til dette er elevene ved Berlevåg Skole og LOSA-avdelingen tilbake i sitt rette element. Svømmeopplæring i en kommune som har storhavet som sin nærmeste nabo er virkelig på sin plass. Ja, det er faktisk nødvendig. Alt dette er etter min mening folkehelse og bolyst vist i handling av de flotte innbyggerne i Berlevåg.

Svømmehallen inneholder også et flott boblebad hvor man treffer brukere i alle aldere over en god prat. Jo da, jeg er en flittig bruker av boblebadet og får snakket med mange mennesker, som for meg personlig er god folkehelse. Det er spennende å høre at det er frivillige som kunne tenke seg å starte opp med trening for revmatikere.

Når det kommer til mosjon i bassenget og helsegevinst, finnes det en rekke gevinster, som Norges Svømmeforbund kan bekrefte. Her er noen som styrker folkehelsa:

 • Økt muskelstyrke
 • Utholdenhet – bedre kondisjon og styrking av skjelett, muskulatur og ledd
 • Belaster ikke ledd
 • Avkobling
 • Aktivitet for alle aldre
 • Sosialt
 • Redusere overvekt
 • Bedre humør
 • Økt overskudd
 • Reduserte spenninger og smerter i nakke, skuldre og rygg
 • Redusere risiko for å utvikle hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2
 • Redusert risiko for økt blodtrykk
 • Redusert risiko for å utvikle demens.

Perla inneholder også en flott ungdomsklubb hvor tilbakemeldingen er at ungdommen i Berlevåg er storfornøyd med den. Klubben har for øvrig også tilgang til bassenget i åpningstiden, så fremst det ikke er leid ut. For det er det også muligheter til, noe som bidrar til å øke bolyst. Ungdomsklubben har 2 medarbeidere som har hatt opplæring på bassenget.

Berlevåg Frivilligsentral har startet opp med åpen møteplass for befolkningen mandager. Dette foregår i 1. etasje hvor det også er tilgang på kjøkken. I samme etasje er det en stor sal hvor det foregår dans, aerobic og mye annet.

Tannhelse blir godt ivaretatt hos tannlegen, som har fått et fantastisk lokale – hvor pasienter kan smile bredt med en nydelig havutsikt.

Perla er, etter min mening, en investering som Berlevåg nyter godt av og som bidrar til bolyst, god folkehelse og mye aktivitet. Jeg er stolt over å se aktivitetsnivået her og gleder meg til fortsettelsen.

Jeg heier på Berlevåg og ser på dette som et ledd i videreutvikling av samfunnet. Det handler om å utvikle samfunn og ikke avvikle.

Kommentarer til denne saken