Jeg er «medbrakt» til Finnmark og burde vel holde kjeft

Artikkelforfatter ønsker at flere skilt skal være på samisk. Arkivfoto: Alf Helge Jensen

Artikkelforfatter ønsker at flere skilt skal være på samisk. Arkivfoto: Alf Helge Jensen

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Jeg er «medbrakt» til Finnmark og burde vel holde kjeft. Men har vært i Nesseby Finnmark svært mye de siste 20–30 år og følger med en del i Finnmarken.

Vi har lenge hatt navn på både norsk og samisk i samiske kommuner/områder. Det synes jeg er flott og viser at her er det folk med historiske røtter i to kulturer og det gir meg og sikkert mange turister en «patina» av noe spesielt. MEN MEN ... Nå er det på gang å slette/fjerne de Norske navnene. Ja ja. Det er vel bare tilpass for de «Nordmenn» eller «halvt/kvart Nordmenn» som hører til i disse kommunene. Nordmenn har jo skylden for at Samer ble undertrykt slik at de for 50–100 år siden ikke fikk lære samisk på skolen.

Siden Norge den gang var et fattig land og uten lærere med samisk språk så burde man «selvsagt» latt være å gi samer med kun sitt morsmål en grunnutdanning via NORSK i folkeskole. Da hadde man kanskje ikke fått så mange velutdannede samer som nå har «lest seg til og forstått» all uretten som samer er blitt utsatt for. Men de samer jeg kjenner har brukt sin utdannelse helt annerledes. Urett har uten tvil skjedd mot samene. Men nå må det sannelig bli slutt på «KRIGEN».

Eller er det absolutt å forstå at en liten «elite» i samebevegelsen får godkjent sin «HEVN». Deler av Finnmark er ikke for NORDMENN. En del områder/kommuner er bare for urbefolkningen – Med kun språk og navn på URSPRÅKET som til og med svært mange samer har problemer med å forstå og ikke minst skrive.

Nå er det vel på tide at de forholdsvis få «elitesamene» ser seg selv i speilet, leser historien riktig og forstår at VI ER ALLE NORDMENN – selv i samiske områder.

Lurer du på hvorfor det er så mye KRIG I VERDEN?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken