Ja, vi elsker dette landet!

Finnmarkinger flest har minner fra iskalde 17.mai-feiringer, der vi nesten håpet at været ville være så dårlig at vi skulle slippe å pines til å gå i et par kilometer med frosne flagg og rennende snørr. 

DEL

MeningerMen ikke fortvil!

iFinnmark meldte denne uken at værekspertene hevder at Finnmark i år har trukket vinnerloddet når det gjelder godvær på nasjonaldagen. Ja, det blir kaldt- naturligvis. Men det ser (i skrivende stund) også ut til at vi stort sett er den eneste landsdelen som får sol.

Søringene må ta til takke med regn og gråvær.

Over hele Finnmark har kommuner tenk på kreative løsninger for å samle innbyggere til en slags felles feiring, og siden vi bor der vi bor, kan det jo faktisk være både lunt og godt å kunne være del av en bilkortesje, istedet for å fryse på seg både det ene og det andre i 17.mai-tog i snøstorm.

Men for mange er 17.mai kun en gledens dag. Det er barnas dag, først og fremst, selv om noen voksne benytter anledningen til å innta alkohol fra frokost til middag. Lyden av jublende, glade barn, som har gledet seg til barnetog og is og pølser i lang tid, er unektelig fint å både se og høre.

Det er også russens dag. Endelig skal man feire at man er ferdig med videregående skole, og er klar for voksenlivet. For noen er det først nå livet virkelig begynner, og man flytter hjemmefra for å studere eller ta seg et velfortjent friår. Andre har havnet bakpå med studiene, festet for hardt i russetiden slik at eksamensresultatene er så dårlige at man må tilbake på skolebenken og ta et videregående-år på nytt. Ikke like stas.

Grunnlovsdagen er uansett, ung eller gammel, en viktig dag for alle nordmenn. Og la oss håpe denne dagen kan dreie seg om noe annet enn ord som søringkrantene, koronasveis og smittevern. Og det er lov å ønske at dette også om ikke lenge forsvinner fra dagligtalen vår.

Med krav til minimumsavstand i et land som er på vei tilbake fra lockdown, blir 17.mai i hele Norge unektelig svært spesiell for alle. Men det ser ut som om at folk likevel finner løsninger for å både ivareta tradisjoner, og har fått opp øynene for at det er mulig med kreativt fellesskap.

Det skal gjennomføres 17.mai-taler og kransnedleggelse tradisjonen tro, og trolig vil mange av talerne innom den spesielle situasjonen vi nå befinner oss i.

Klokka 13:00 på søndag 17.mai 2020 blir det salutt fra Forsvarets anlegg fra Fredriksten festning i sør til Vardøhus festning i nord. Like etter det er samtlige nordmenn oppfordret av regjeringen til å gå ut på balkongen, i hagen, på gata eller i vinduet for å synge «Ja, vi elsker dette landet» - sammen.

Riktig god helg og gratulerer med dagen på søndag!

"Ja, vi elsker dette landet" har åtte vers, men klokka 13 synges versene 1, 7 og 8. Teksten er som følger:

Ja, vi elsker dette landet

Vers 1:

Ja, vi elsker dette landet,

som det stiger frem,

furet, værbitt over vannet,

med de tusen hjem.

Elsker, elsker det og tenker

på vår far og mor

og den saganatt som senker

drømme på vår jord.

Vers 7:

Norske mann i hus og hytte,

takk din store Gud!

Landet ville han beskytte,

skjønt det mørkt så ud.

Alt hvad fedrene har kjempet,

mødrene har grett,

har den Herre stille lempet,

så vi vant vår rett.

Vers 8:

Ja, vi elsker dette landet,

som det stiger frem,

furet, værbitt over vannet,

med de tusen hjem.

Og som fedres kamp har hevet

det av nød til seir,

også vi, når det blir krevet,

for dets fred slår leir.

Artikkeltags