Ikke skyld på «uansvarlige ungdommer»

SMITTEN SPRER SEG: Smitteutbruddet vokser over hele Finnmark. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

SMITTEN SPRER SEG: Smitteutbruddet vokser over hele Finnmark. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Foto:

Smitten sprer seg i Finnmark, men ryktespredning og drittslenging er ingen tjent med.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Samtidig som smitteutbruddet ved sykehuset i Hammerfest begynner å komme under en viss kontroll, kommer meldinger om en alvorlig og kraftig oppblussing av antall smittede i Alta.

Torsdag morgen er 14 personer bekreftet smittet, og i isolasjon mens 200 er i karantene. Smitten i Alta er i hovedsak i aldersgruppen mellom 13–30 år, og ordfører og rådmann beskriver situasjonen som alvorlig, uoversiktlig og ukontrollerbar.

– Det er alvorlig. Situasjonen er enda uoversiktlig i og med at vi ikke har en kjent smittevei, og vi har nå økt testkapasiteten hvor vi tester rundt 200 om dagen denne uken. Det er ikke alle som testes som er tilknyttet ungdomsmiljøet. Det er positivt at vi kun har fått bekreftet et nytt smittetilfelle det siste døgnet, men vi forventer samtidig flere positive tester, sa ordfører Monica Nielsen (Ap) på kommunens pressekonferanse i Alta torsdag.

Alta har i likhet med Kirkenes måttet håndtere et større antall ekstra pasienter fra Hammerfest sykehus de siste ukene. Med et gjenåpnet sykehus, er det heldigvis gode muligheter for at ikke helsevesenet i Finnmark går rett i bakken, som følge av en eskalering i Alta.

Hammerfest sykehus er klare til å bistå Alta: Har allerede tatt imot pasienter

Ledelsen i Alta kommune vil få hektiske dager og uker i tiden som kommer. Allerede onsdag varslet ordfører Monica Nielsen at kommunen framover vil ha daglige informasjonsmøter. Det er en god beslutning, for med et større utbrudd har man også sett at ryktespredning, uthenging og hets dessverre sprer seg som ild i tørt gress.

God og riktig informasjonsflyt er helt avgjørende i tiden som kommer.

Det er også fastslått at smittespredningen i hovedsak skjer på private sammenkomster og i private hjem. Vi får en mengde tips om ungdomsfester og brudd på karanteneplikt, eller tips om kritikkverdige forhold hos ungdommen.

Personer henges ut på sosiale medier etter koronasmitte: – Tar avstand fra det som skjer

Det er fortløpende vurderinger fra sak til sak som avgjør om dette er saker vi ser nærmere på eller ikke, men flere av tipsene viser seg å være storm i vannglass, udokumenterbare påstander eller rett og slett tankeløs ryktespredning. Og det er et tankekors at det gjerne er godt voksne folk som retter pekefingeren mot ungdommene. Mens de selv sitter som sild i tønne på kafeer og slarver om hvor uansvarlige andre er.

Russen går hardt ut mot TikTok-video: – Vi får et ufortjent dårlig rykte

Vi dekker naturligvis nyheter som bør dekkes, men vi driver ikke med gapestokk, og ingen er tjent med en situasjon der man febrilsk leter etter syndebukker for hvert nye bekreftede smittetilfelle.

Selv om det i ytterst få tilfeller viser seg å være dårlig dømmekraft hos noen, er de aller fleste flinke til å ta forholdsregler på alvor. Også ungdommen.

Ungdommer i både øst og Vest-Finnmark har til eksempel denne uken vært ute med forsikringer om at skoleungdom tar spredningen på alvor, og etterlyser samtidig enda strengere tiltak for gruppen som ofte får skylden for å være de minst ansvarlige.

Gaute (17) er bekymret for smitte i skolen: – Jeg mener vi burde delvis stenge skolen ned

– Det er naivt å tro at vi ikke kan ha smitte i lokalsamfunnet. Vi tester i større skala nå, og oppdager kanskje mer smitte enn i mars. Vi ser at det er smitte, eller har vært smitte, i både Tana, Sør-Varanger, Vardø og Vadsø. Selv om det ikke er registrert smitte i Vadsø nå, er det naivt å tro at det ikke kan være smitte her. Derfor mener jeg det er viktig å sette inn forebyggende tiltak allerede nå, og ikke når vi oppdager smitte om noen uker, sier Gaute Henriksen, som er elev ved Vadsø videregående skole til iFinnmark.

I Hammerfest er flertallet av elevene ved Hammerfest videregående skole så bekymret for å bli smittet at de ikke tør å gå på skolen.

Elevrådsleder Sindre Kristiansen (18) og nestleder Jovana Cvetkovic (18) rettet denne uken krass kritikk av både fylkesmannen, fylkeskommunen, og kommuneledelsen, til hvordan de har håndtert driften av Hammerfest videregående skole under det lokale smitteutbruddet

Elever er så redde for smitte at de har sluttet å møte opp på skolen: – Det føles ikke trygt lenger

– De fleste av oss tenker at det er bedre å forebygge smitte enn å jobbe med konsekvenser etterpå, sa elevrådsleder Sindre Kristiansen til iFinnmark.

Og det kan vel ikke sies bedre enn det.

Overhold avstandsreglene.

Begrens antall nærkontakter til et absolutt minimum.

Og spesielt viktig; Får du symptomer på forkjølelse må du ringe koronatelefonen og bestille testing.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken