Gå til sidens hovedinnhold

Ikke nødvendigvis gode nyheter

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Onsdag skrev Finnmarken at én var tatt i promillekontroll ved Storskog i Sør-Varanger. Det kan høres bra ut, men det behøver det ikke være.

Det er gledelig nytt at politiet er ute og kontrollerer promille hos førere. Fordi det gjør veiene tryggere for oss alle. En beruset sjåfør er en farlig sjåfør.

Ut fra overskriften i Finnmarken onsdag «Én tatt i promillekontroll», kan det virke som om ting er på stell. Totalt testet politiet imidlertid bare 45 sjåfører. At én av 45 hadde promille, betyr ikke nødvendigvis at få kjører med promille. For å gjøre et lite tankeeksperiment: Hadde de testet 4.500, og forholdstallet var det samme, ville 100 hatt promille. Av 450.000 ville tallet vært 10.000.

Det fungerer ikke helt slik. Likevel vet vi at det daglig gjennomføres 140.000 kjøreturer i rus i Norge. Og i hver fjerde dødsulykke på norske veier er føreren ruspåvirket. Det er et alvorlig problem. Og det utgjør ikke bare en fare for sjåføren selv, men også for oss andre trafikanter.

Alkohol påvirker egenskaper som er helt sentrale for å kunne kjøre bil. Har du promille blir du mer risikovillig og impulsiv. Samtidig reagerer du tregere, og blir dårligere til å vurdere konsekvenser. En farlig miks. Faktisk øker risikoen for å bli innblandet i en dødsulykke med 68 ganger, om du har drukket alkohol.

Kontrollen ved Storskog gir oss en påminner om at enten du vurderer å sette deg i bilen på vei hjem etter et vorspiel, nachspiel – eller på vei til trening med dagen derpå promille: la bilen stå. Du setter eget og andres liv i fare. Og vi har ingen å miste.

Kommentarer til denne saken