For oss voksne innebærer ofte julekos at vi unner oss et ekstra glass eller to med alkohol. Det kan gå utover barna.

Desember er her, med alle sine anledninger og muligheter til å kose oss litt ekstra. Julebord med jobben. Førjulstreff med venner. En omtenksom kjæreste som har laget adventskalender med juleøl. Og så kommer juleferien, med julaften og nyttårsaften som de store høydepunktene. Og så romjulsfestene med familien, da. Man kan jo ikke takke nei når tante Karen byr på edle dråper.

Jula er kjent som barnas høytid, men det skorter jammen ikke på julekosen for oss voksne heller.

Og det er klart at vi skal kose oss og virkelig feire julehøytiden. Jula er spesiell. Den har en særegen plass også hos mange voksne. Men dersom du skal feire med barn tilstede, kan det være lurt å ha tenkt gjennom et par ting på forhånd, slik at alkoholen ikke ender opp med å ta overhånd.

Her er fem råd om alkohol til deg som skal feire jul sammen med barn, enten det er dine egne eller andres:

1. Bruk alkovett. Tenk igjennom om du skal drikke, og når du skal stoppe, når det er barn til stede. Drikk godt med vann.
2. Husk at barn trives best med voksne som oppfører seg som de pleier. Voksne som drikker alkohol endrer seg, og det kan oppleves som både skremmende og utrivelig. Og vi merker det ofte ikke selv!
3. Snakk med de andre voksne som skal være tilstede under feiringen. Hvor stor rolle er vi komfortable med at alkohol spiller på en fest med barn tilstede? Det kan også være lurt at minst én er edru og kan kjøre bil dersom det skulle oppstå noe.
4. Gjør alkohol til et «ufarlig» og naturlig tema for barna å snakke om. Det går an å spørre om hva de tenker om at de voksne tar seg et glass eller to med vin. Da er det viktig at du tar det de har på hjertet, på alvor.
5. Hvis festen likevel ender opp med å bli veldig fuktig, har du som voksen et ansvar for å skjerme barnet. Ta han eller henne ut av situasjonen, og dra hjem dersom dere er på besøk.

Foreldre og andre voksne som feirer jul med barn har et ansvar for at barna har det trygt og godt. Vi må tørre å se hvordan julekosen vår ser ut med barneøyne. For det er vel ingen av oss ønsker at vår flytende julekos skal bli til barnas dårlige ferieminner?