iFinnmark mener: Naivt av Noodt å tro på det gode i menneskene

FELLES KRETS: Trine Noodt (V) var den eneste som sa ja til felles stortingsvalgkrets for Finnmark og Troms. Til høyre Tarjei Jensen Bech fra Ap, det eneste partiet som stilte med 3. kandidat.

FELLES KRETS: Trine Noodt (V) var den eneste som sa ja til felles stortingsvalgkrets for Finnmark og Troms. Til høyre Tarjei Jensen Bech fra Ap, det eneste partiet som stilte med 3. kandidat. Foto:

DEL

LederDet var et merkelig utgangspunkt for en debatt når For Finnmark inviterte toppkandidatene til fylkestingsvalget til strid i Vadsø lørdag. Hovedspørsmålet som var annonsert på forhånd, var hvordan partiene vil jobbe for å opprette Finnmark og Troms som egne fylker etter valget. På forhånd var det gitt at tre av partiene ikke vil jobbe for dette, all den tid de er for sammenslåingen.

Det var dermed ikke sjokkerende at debatten forløp uten de store nyhetspoengene. Mens Trine Noodt (Venstre), John Roar Karlsen (Frp) og Jo Inge Hesjevik (Høyre) talte for at man måtte akseptere sammenslåingen og jobbe for å skape et godt storfylke, ville både Kirsti Bergstø (SV), Jens Ingvald Olsen (Rødt), Anne Toril Eriksen Balto (Sp), Frode Lindal (MDG) og Tarjei Jensen Bech (Ap) få merkelappen som den største garantisten i arbeidet for å oppheve sammenslåingen. Det hele var en svært forutsigbar forestilling.

Det måtte et spørsmål fra salen til for å få et nytt fokus på debatten. Professor Nils Aarsæther fra Tromsø tok heldigvis ordet og stilte kandidatene spørsmål om hvordan de stiller seg til arbeidet med den nye valgloven. Bør dagens Finnmark være egen valgkrets i framtiden?

Regjeringen oppnevnte Valglovutvalget i juni 2017, og en del av oppdraget er å vurdere om endringer i fylkesstrukturen bør få konsekvenser for valgordningen. Dette er et viktig spørsmål for Finnmark. Dersom Troms og Finnmark blir én valgkrets, er det grunn til å frykte at vi får færre representanter på Stortinget. Både fordi det er realistisk at storfylket får totalt færre representanter enn det Troms og Finnmark har i dag, og fordi det vil bli intern kamp om posisjonene på listene. Dette ser vi allerede på årets lister til fylkestingsvalget: Bare SV og Venstre topper med en kandidat fra Finnmark.

Kanskje dét er grunnen til at nettopp fylkesordførerkandidaten til Venstre, Trine Noodt, åpner for å gjøre de to fylkene til én valgkrets. Hun frykter ikke at kjøttvekta vil rå under nominasjonene til stortingsvalget. Under debatten appellerte hun flere ganger til det gode i mennesket, underforstått at vi som finnmarkinger må stole på at Troms-politikerne også vil det beste for oss.

Vi mener dette blir en vel naiv holdning fra Noodt. Ikke fordi det er noe vondt i politikerne fra Troms, det tror vi ikke. Men de siste månedene har vi vært vitne til en opprivende debatt internt i Troms og Finnmark Arbeiderparti, som med all tydelighet viser at partiene vil kjempe med nebb og klør for å sikre posisjoner.

Noodt var den eneste kandidaten som åpner for én valgkrets. De øvrige sier nei, Hesjevik med et forbehold om at ting kan endre seg i framtiden.

Det er foreløpig en lang vei å gå for en ny valglov, all den tid den må behandles av to påfølgende storting. Kirsti Bergstø og Jens Ingvald Olsen mener like fullt slaget kan være tapt dersom sammenslåingen ikke blir reversert.

Sikkert er det i hvert fall at det vil bli vanskeligere å argumentere for at ett fylke skal ha to valgkretser. Derfor er det desto viktigere å jobbe for det, og vi oppfordrer Hesjevik og Karlsen til å kommunisere sitt syn oppover i regjeringspartiene.

Dette er viktig dersom finnmarkingene skal få mulighet til å bli hørt på Stortinget.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags