iFinnmark mener: La valgkampen gå uten personangrep og rasistisk hets

DEL

FinnmarksdebattenMiljøparti-politiker Farid Shariati i Vadsø fikk umiddelbar respons da han delte sin kandidatpresentasjon av seg selv på Facebook, men responsen var av en slik karakter vi ikke vil se i vårt lokalsamfunn.

LES SAKEN HER: – Det går inn på meg, men jeg lar det ikke bryte meg ned

En av de første kommentarene som dukket opp, var spørsmålet om han er muslim. Deretter fulgte flere kommentarer som dette: «Han er kanskje ikke norsk statsborger? Norge må vel være bortimot det eneste landet i verden der vi tillater utenlandske statsborgere å drive politikk, ikke bare drive, de får også overordnet tillitsverv der de kan inneha maktposisjon som kan være til fare for rikets sikkerhet,» og videre: «Hva er galt med Norge når vi tillater all verdens folk å drive politikk i landet vårt? Æ mener det e mitt land. Her skal mine landsmenn bestemme.»

Dette er kommentarer som ikke hører noensteds hjemme. Farid Shariati kom fra Iran til Sverige da han var 3 år gammel i 1990. I 2008 flyttet han til Norge, og ble med det en del av den stadig voksende andelen av innbyggere med minoritetsbakgrunn. Mens denne andelen i 2010 var på 11,37 prosent totalt i landet, er den i 2019 på 17,72 prosent ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. For Finnmarks del har andelen gått fra 7,91 prosent i 2010 til 14,88 prosent i 2019.

Det betyr at omtrent én av sju innbyggere i Finnmark har minoritetsbakgrunn. Da sier det seg selv at det er viktig for lokaldemokratiet at også denne gruppen engasjerer seg politisk, på lik linje med at det er ønskelig med både kjønnsbalanse og spredning i alder. Hele poenget med at makta skal utgå fra folket, er jo at vi som bor her, skal ha mulighet til å bli hørt i beslutninger som angår oss.

Da er det direkte skremmende å se de kommentarene som hagler inn når Farid Shariati forteller om sitt politiske ståsted og hva han vil jobbe for og imot. I debatten som har gått på Facebook i ettertid, kommer det også fram at andre kandidater har opplevd direkte møter med fremmedhat og rasisme, både i kommentarfeltene og ute blant folk på stand.

Sånn vil vi ikke ha det. Derfor er det godt å se den oppslutningen Farid Shariati har fått i ettertid. Så fort Vadsøs befolkning ble oppmerksom på debatten som pågikk på Facebook, strømmet støtteerklæringene inn, og etter hvert ble også de opprinnelige kommentarene slettet. Heldigvis.

Nå er det opp til oss hvordan vi ønsker at debattklimaet i resten av valgkampen skal være. Da vil vi sterkt oppfordre til at man avstår fra all form for hets, det være seg direkte rasistisk motiverte kommentarer eller andre form for personangrep. La oss diskutere sakene i stedet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags