I land på Manalaissaari

Begholmen er holmen lengst til venstre.

Begholmen er holmen lengst til venstre. Foto:

Av

– Jeg tror jeg kan se noe av det Wessel skriver om. Han fant rester av pulker som de døde var lagt ned i, skriver Vilfred Ingilæ.

DEL

MeningerI kveld har jeg dorget sei ved Valneset. Det blir noen stykker. De er ikke av de største, egentlig er de ganske små og jeg avslutter fisket når jeg har nok. Det blir seibiff til middag i morra. Noen niser var oppe og kikket på meg mens jeg i dorgefart kjørte rundt med båten. Det kunne nesten virke på meg som de likte litt selskap. Som om de ville hilse fra dypet.

Etterpå, etter at middagen var sikret, gikk jeg i land på Manalaissaari. Daumannsholmen. De underjordiskes øy. Spøkelsesholmen. Sokholmen. Bergholmen eller Bàktesuolu for dem som ønsker det. Den har mange navn, den lille holmen ved innseilinga til botn av Bugøyfjorden. Rett utenfor Valneset i Valen.

Jeg fortøyde båten på sørvestsida og klatret forsiktig opp mot toppen av holmen. Det var ikke første gang jeg var der, men nå var det gått noen år siden sist. En annen som også har besøkt stedet er tidligere distriktslege A.B. Wessel. Det gjorde han så langt tilbake i tid som 1901. En del år senere skrev han i «Optegnelse fra Sør-Varanger» om sitt besøk på holmen. Blant annet om at holmen har vært brukt som begravelsesplass. En del av navnene den har fått tildelt av lokalbefolkninga kommer nettopp av det. Nå er vi i år 2020. Jeg går rundt og gransker området jeg er på, ser om jeg kan oppdage noe av det Wessel så da han gikk i land. Et havørnpar letter fra fjellet på fastlandssida, i retning Vagge. De stiger langsomt på luftstrømmer, tar en langsom sving mot holmen og gransker meg. Nisene har forflyttet seg litt lenger utover i fjorden.

Ja, jeg tror jeg kan se noe av det Wessel skriver om. Han fant rester av pulker som de døde var lagt ned i, og også rester av bein i området på toppen av øya der gravene var. Wessel antok at det var skoltesamiske graver, da det var funnet lignende graver på andre isolerte holmer og øyer. Blant annet på Buholmen i Korsfjorden. Dette tror han selv om han også skriver at det historisk sett ikke har vært noen boplass eller fiskeplass for skoltesamer i Bugøyfjord.

Jeg kan ikke som Wessel, få øye på morkne pulker hvor de avdøde lå. Pulker som var dekket av lokk. Men jeg kan se et par forhøyninger som sannsynligvis viser hvor gravene var, hvor de døde var gravd ned og kanskje fortsatt ligger. Forhøyningene har sine særegne forklaringer. Etter at øya var blitt brukt som begravelsesplass, begynte lokalbefolkninga å ta brenntorv fra holmen. På toppen fantes det et tykt lag med torv, og det var også her gravene var. Når man under torvtaking støtte på graver lot man dem ligge og spadde rundt dem. Derav forhøyningene. Wessel mente at det minst var fire graver i område man hadde hentet torv fra.

Jeg går litt rundt og tenker at jeg nok ville holdt meg borte fra kirkegårder hvis jeg var nødt til å spa torv for å få varme i huset. Men det er vanskelig å sette seg inn i de forholdene folk levde under i den tida det er snakk om. Folk gjorde vel det de måtte gjøre for å overleve i hverdagen. Vinteren kunne være hard også den gang. Og de hadde ingen oljefond.

I artikkelen jeg har, der Wessel skriver bl.a. om Sokholmen, kommenterer han at de ikke gjorde noen videre undersøkelser av gravene mens de var der. Dette fordi de ikke hadde med seg egnede graveredskaper. Så tanken om å grave litt selv var slettes ikke fremmed for ham. Så legger han til at da dr. Joh. Bruun i 1915 foretok utgravinger av gamle graver i Sør-Varanger var samme mann også på denne holmen. To kranier fra Sokholmen ble så overlatt Universitetsmuseet. Da er det vel Oslo det er snakk om. Men de fikk ikke hvile i fred der heller, senere skal disse kraniene være havnet på museum i Bergen.

Jeg forlater øya og drar tilbake til hytta. Fra vinduet kan jeg se rett på holmen ute i fjorden. Jeg tenker på kraniene som ble fjernet. Om de er tilbakeført senere, som andre kranier bl.a. fra Neiden ble for noen år siden. Eller om de fortsatt ligger på museum i Bergen.

Kanskje er det andre som vet?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags