Julaften morgen. Jeg våkner tidlig, men står opp likevel, det er mørkt i huset, bare juletrelysene skinner fra treet som er pyntet kvelden før. Jeg trakter kaffe, setter meg i sofaen, har barne-TV på med lav lyd, nyter det at en hel dag ligger foran meg, den er blank, den skal fylles med familie, med varme, med fellesskap.

I år syns jeg det er viktigere enn noen gang å verne om denne følelsen. Å tenke på alt det jeg har i mitt liv. På alle de jeg har, som jeg nå får bruke tid med. For er det en ting dette året har lært meg, er det at dette ikke er en selvfølge.

Kanskje er det en av de positive tingene vi vil sitte igjen med når pandemien en gang lar verden være i fred.

For gjennom å miste muligheten til å gå fram som normalt, har vi blitt gjort oppmerksom på hva og hvem vi helst vil bruke tiden vår på. Sånn sett har 2020 vært savnets år, vi har savnet familie, venner, spontane kvelder med swingdans på puben, å gå fra butikk til butikk uten først å telle over hvor mange som allerede er der inne, vi har savnet å kunne reise, å oppleve nye steder, nye mennesker.

I stedet har vi måttet ta ethvert steg med omhu, tenke over hvem vi er sammen med og hva vi gjør på hvilken måte. Plutselig er det ett spørsmål som har fått all vår fokus: Er dette innenfor smittevernreglene?

Nettopp derfor er det mange som går en annerledes tid i møte nå når jula ringes inn.

For to år siden publiserte Forbruksforskningsinstituttet SIFO ved Oslo Met en rapport som tok for seg nordmenns forhold til jula. Her går det fram at sju av ti mener julen har stor betydning for dem.

«Det respondentene satt mest pris på ved ritualet var det sosiale samværet, maten og måltidene og tradisjonene,» konkluderer den.

Det vi setter sånn pris på ved julen, er ting vi i stor grad påvirker selv i form av gjøremål, viser studien. Vi skaper forventninger ved å kjøpe og lage gaver, vaske, rulle og stryke, bake, koke og steke, pynte og dekke bord, kle oss opp til høytiden, sette god mat på bordet og dele den med kjente og kjære. Ifølge rapporten gleder vi oss også over at vi er sammen på andre måter enn i hverdagen, som ved pepperkakebaking, juleverksted, inviterer til selskap, vasker og pynter hus.

«Det er ikke gjøremålene eller aktivitetene i seg selv som er så viktige, men det at vi gjør oss så flid og legger ned så mye omtanke som viser at dette er noe vi oppfatter som betydningsfullt. Julens forbrukspraksis handler altså om noe langt mer enn ren nytelse og forbruk av materielle goder,» konkluderer forskerne i rapporten.

Selv om alt dette kan gjennomføres i år også, er det ingen tvil om at det vil bli med en liten bismak for mange. For når smittevernreglene setter en begrensning for hvor mange man kan samles samtidig, må familier dele seg opp.

«I år vil dette bli veldig annerledes. Det folk oppgir som viktigst i jula, spesielt det sosiale samværet, blir vanskeligere denne jula,» sier matforsker Annechen Bahr Bugge ved Oslo Met, som er én av forskerne som sto bak rapporten fra 2018.

Hun frykter dette også vil føre til mer ensomhet.

«Det er gjerne de som trenger invitasjonen aller mest, som blir utelatt først. Flere vil kunne føle seg alene i år,» sier hun til Oslo Mets eget nettsted.

Men på den positive siden tror Bugge at smittevernreglene kan gi oss en litt mindre stressende jul. Med færre arrangementer, er det færre elementer å få plass til i kalenderen. Når man helst skal begrense antall sosiale kontakter i løpet av jula, er det mer tid sammen med færre. Og kanskje gjør dette at vi kan klare oss med færre julegaver også?

«Når vi blir invitert færre steder, er det også færre situasjoner der det er naturlig å gi gaver», tror Bugge.

Selv skal jeg ærlig innrømme at jeg føler en minst like stor grad av julestress nå som tidligere år. Som vanlig er det en lang liste av jobbrelaterte gjøremål som må sjekkes ut før jeg kan logge av. Først i går, på bitte lille julaften, handlet jeg årets julegaver, og nå ligger de upakket på soverommet.

Men jeg har et håp om at julefreden skal senke seg når pakkene faktisk er pakket inn, og jeg våkner til en mørklagt stue med juletreet som eneste lyskilde. For det er litt befriende å tenke på at det er lite som må gjøres på fridagene i romjulen, det er ingen juleselskaper, ingenting jeg skal. Og da gjenstår jo bare det jeg vil, nemlig nyte rolige dager med dem som står meg nær. I år skal jeg tenke litt ekstra over hvor heldig jeg er som faktisk kan gjøre det.

Jeg håper du gjør det samme.

En riktig god jul ønskes dere alle.