Gå til sidens hovedinnhold

Hvor nær veggen står din brannvarsler? Her er minst 10 ting du bør vite

Artikkelen er over 1 år gammel

Annenhver uke starter en bolig å brenne i midt på natten i Finnmark. Nå står brannhøytiden for døren igjen.

Brannvesenet i Finnmark rykket ut til 28 boligbranner mellom klokken 23 og klokken 07 i fjor. Det blir et gjennomsnitt på over én nattbrann annenhver uke – hele året igjennom – bare i Finnmark.

Nå ber brannsjefen i Båtsfjord kommune, Kjetil Kristiansen og leder for beredskap i kommunen, Tim Johnny Pettersen, om at alle sjekker røykvarsleren ved inngangen til årets mest brannfarlige måneder.

– Vi har lange avstander i vårt fylke, og da er det er ekstra viktig å tenke igjennom brannsikkerheten, sier Kristiansen.

Les tips til hva du bør vite om røykvarsleren lenger ned i saken.

Bytt batteri

– Når det brenner er hvert sekund avgjørende. Man overlever ikke lenge i en bolig som raskt fylles opp av røyk, så man er helt avhengig av tidlig varsling for å redde seg selv og de man bor sammen med, sier Kristiansen.

Ifølge brannsjefen skal alle boliger ha røykvarslere eller brannalarmanlegg, og du må ha minst én varsler i hver etasje. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket.

– En fungerende røykvarsler er våken og følger med, også når du sover. Sørg for å gå brannsesongen i møte med nye batterier, og kontroller at du hører varsleren godt sier Kristiansen.

Desember og januar mest brannfarlig

Desember og januar er årets mest hektiske måneder for brannvesenet i Norge.

– Vi trekker innendørs, fyrer i peisen, lager fet mat på komfyren, tenner lys og ikke minst – drikker mer alkohol. Denne kombinasjonen er direkte brannfarlig, sier Kristiansen og Pettersen.

Øyvind Setnes, forebyggelsesekspert i Tryg Forsikring, har samlet svarene på de 10 viktigste spørsmålene forsikringsselskapet får om røykvarslere.

Hva slags røykvarsler bør jeg velge?

– Det finnes to ulike røykvarslere på markedet, ioniske og optiske. De fleste branner starter som ulmebranner, for eksempel i sengetøy. En optisk røykvarsler kan oppdage ulmebrann vesentlig raskere enn en ionisk røykvarsler. Vi anbefaler derfor optisk røykvarsler.

Hvor mange røykvarslere trenger jeg?

– Minimumskravet er at du har én røykvarsler i hver etasje i bolig og fritidsbolig. Jeg anbefaler at man har én per soverom og oppholdsrom, og at disse er seriekoblet. Ved et branntilløp vil alle slå ut samtidig, noe som øker sjansen for å våkne på natten og at alle kommer seg ut tidsnok.

Plasser røykvarsleren høyt

Hvor bør røykvarslerne de plasseres?

– Røykvarslere skal monteres på høyeste punktet i taket, og minst en halvmeter fra veggen.

Hvor lenge varer batteriet i en røykvarsler?

– De fleste har utskiftbare batteri, andre har fastmonterte eller er tilsluttet strømnettet. For røykvarslere med utskiftbare batterier bør en skifte disse én gang i året, selv om de kanskje varer litt lenger.

Krever en røykvarsler vedlikehold?

– Ja, støvpartikler som samler seg i røykvarsleren kan føre til ustabilitet. En tett røykvarsler har vesentlig dårligere egenskaper. Kom deg opp i gardintrappa og tørk av den.

Hvor ofte bør røykvarsleren sjekkes?

– Sjekk den med testknappen én gang i måneden. Det anbefaler Brannvernforeningen og vi.

Ha brannøvelser hjemme

Kan en røykvarsler gå ut på dato?

– Ja, røykvarslere har en utløpsdato. Om du ikke finner den bør du teste varsleren regelmessig eller bytte den ut. Etter åtte til ti år går varsleren ut på dato. Da virker den dårligere og vil etter hvert slutte å fungere.

Holder det med kun røykvarslere i huset?

– Nei, egentlig ikke. Enkelt slukkeutstyr bør være lett tilgjengelig, som slukkespray, pulver- eller skumapparat. Man kan også ha brannslange eller brannteppe. Det viktigste er at man har noe som fungerer, og at alle i huset vet hvordan de bruker utstyret.

Bør man ha brannøvelser hjemme?

– Svarer er utvilsomt ja. Det oppstår lett panikk hvis en røykvarsler begynner å ule midt på natten, men det hjelper betraktelig hvis alle har trent litt på hva man bør gjøre og hvordan man kommer seg ut raskt. Halvparten av alle boligbranner oppstår om natten, så det er viktig å ha gått gjennom alt før noe skjer.

Kan det oppstå brann i strømkontakten?

– Ja, det kan det. Det er mange branntilløp som skyldes feil i det elektriske anlegget. Derfor bør man sjekke det årlig. Mange branner kunne vært unngått om det elektriske anlegget hadde vært sjekket oftere.

Kommentarer til denne saken