Gå til sidens hovedinnhold

Hvor går smertegrensen for Ap, SP og SV?

Det er all grunn til å spørre: Hvor mye er Ap, SP og villig til å tape? Hvor mange kameler er de villige til å svelge? Hvor går smertegrensen for å beholde styringen i et tvangssammenslått storfylke med for få midler til å opprettholde tjenestetilbudet til befolkningen?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det tvangssammenslåtte storfylket Troms & Finnmark er styrt av Fylkesrådet, bestående av partiene Ap, SP og SV. Det er disse partienes lodd og dilemma å forvalte en veldig vanskelig økonomisk situasjon hvor det budsjettmessig må gjøres kutt i tjenestetilbudet til befolkningen. Hovedproblemet er at Høyre-regjeringen har gjennomført en tvangssammenslåing uten å kompensere økonomisk for kostnadene til både drift og etterslep, og for oss i Finnmark fører dette til direkte kutt i tjenester for befolkningen. Båtrutesaken i Vestfinnmark er et godt eksempel. Fordi Fylkesrådet verken kan eller tør å fremlegge et budsjettunderskudd eller kan trykke egne penger gjøres det kutt som gjelder samferdselstilbudet på kysten, men prioriteringene blir likevel feil. Mulighet for bosetting må ha høyeste prioritet. Ellers avfolkes fylkene generelt og distriktene spesielt enda mere, og dette er vår største, langsiktige utfordring. Men uten samferdsel blir dette umulig.

Distriktene og veiløse samfunn rammes hardest, og det er stikk i strid med den påståtte sosiale «distriktsprofilen» til disse tre partiene. Fylkesråd for samferdsel, Kristina Hansen (Ap), har innstilt på framforhandlede kuttforslag i sak 326/20 og dette er nå en vedtatt innstilling som Fylkestinget skal behandle i desember. Enda større forslag om kutt vil komme i de neste to årene. Vi i Hammerfest SV har har jobbet fram fellesforslaget fra Alta, Hammerfest og Loppa. Dette forslaget innebærer ikke kutt til veiløse samfunn, men et mer effektivt kjøremønster hvor båtene ikke kjører lange strekk uten folk. Dette har vi sett ved å sjekke passasjertall inngående. Dette for å prøve å skjerme de veiløse samfunnene på kysten. Men dette er tydeligvis lite vektlagt av Fylkesrådet. Kuttene får tommelen ned fra et partipolitisk samlet Hammerfest, og politikerne her kan trygt se sine velgere i øynene. Men for politikerne fra Ap, SP og SV på fylkesnivå blir dette stadig vanskeligere.

Kuttene avtegner bare en liten del av det store problemet: Partiene Ap, SP og SV er mot fylkessammenslåingen og er uttalte beskyttere av distrikter og utkant. Slik har partiene profilert seg før siste valg, og slik har velgerne oppfattet dem. Men nå er dette bildet i ferd med å sprekke. Det er en lang rekke saker fra øst til vest i storfylket som står i kontrast til hvert av disse tre partienes kjernepolitikk, og det kan koste dem dyrt. For dyrt i form av tapte velgere og tillit. Det murres i lokallag fra øst til vest, i sak etter sak. I Vadsø strippes de ansatte i fylkesadministrasjonen for makt og kompetanse. Dette sentraliseres til Tromsø, og de ansatte opplever forferdelige arbeidsforhold med disse tre partiene som arbeidsgiver. Så det er all grunn til å spørre: Hvor mye er Ap, SP og villig til å tape? Hvor mange kameler er de villige til å svelge? Hvor går smertegrensen for å beholde styringen i et tvangssammenslått storfylke med for få midler til å opprettholde tjenestetilbudet til befolkningen?

For Hammerfest SV:
Rune Mikalsen (fungerende leder)
Reidar Johansen (nestleder)

Kommentarer til denne saken