Hvor ble tiden av?

– Jeg har en følelse av at tiden egentlig går fortere jo eldre jeg blir, skriver ansvarlig redaktør i Finnmark Dagblad, Geir Håkonsund. Arkivfoto

– Jeg har en følelse av at tiden egentlig går fortere jo eldre jeg blir, skriver ansvarlig redaktør i Finnmark Dagblad, Geir Håkonsund. Arkivfoto

Det er faktisk bare ett halvt år igjen til vi er inne i årets siste uke.

DEL

MeningerDet er rart hvor fort tiden egentlig går.

Jeg har en følelse av at tiden egentlig går fortere jo eldre jeg blir. Jeg vet jo naturligvis at dette ikke stemmer overens med virkeligheten, men det er likevel snodig hvordan livet bare suser avgårde.

Denne uken var det for eksempel allerede St.Hans, eller sommersolverv, som er den dagen i året hvor det er kortest tid mellom tida sola går ned, og tida den står opp igjen dagen etter. Enten vi liker det eller ikke går vi faktisk mot mørkere tiderigjen, allerede.

Jeg synes liksom snøen akkurat har forsvunnet, og så skal vi gå mot mørketid igjen. Merkelig. Heldigvis er det mange lyspunkter i tiden som kommer.

Og det er jo noe som heter; alt til sin tid.

Mørketiden er jo ganske fin den også. Det er for eksempel også (bare) ganske nøyaktig et halvt år til jula snart er over, og vi går mot ett nytt år.

For et halvt år siden, i januar, skrev min kollega Anniken, som er redaktør i Finnmarken, i sin ukeslutt at hun i 2020 vil bruke tid på de opplevelsene som betyr noe.

Dette var skrevet noen uker før Covid-19 snudde opp ned på hverdagen til oss alle. Hun kunne jo ikke vite hvor rett hun faktisk skulle ha i at det som virkelig betyr noe er å bruke tiden sin på rett måte.

I ukene som fulgte, med ni uker på hjemmekontor, og et samfunn i lockdown, kunne selv den minst reflekterte av oss få tid til å gruble litt over tingenes tilstand. Om hvor lite som skal til, og hvor sårbare vi egentlig er.

Her hjemme kan det se ut som om søringkarantene og hjemmekontor er ord som allerede virker som fjerne minner fra en svunnen tid, for noen.

Nå ser det ut til at mange nordmenn har konkludert med at de har litt for lite tid til å gjøre alt de egentlig har lyst til, og at de dermed skal utnytte tiden for alt den er verdt, koste hva det koste vil. Da får heller reiserestriksjoner, regler og smittevern komme i andre rekke. For vi har jo ikke tid til å utsette sydenturen. Og fortjener vi ikke en liten ferie nå, når vi har vært så flinke til å holde regler og pålegg fra myndighetene? Da får det heller koste livet eller bestemor, bare vi kommer oss til Syden.

I Donald Trumps lekegrind, USA, har man også denne uken kommet til konklusjonen at søringkarantene kan være fornuftig og på høy tid å innføre. New York Times meldte nylig at de nå innfører to ukers karantene for tilreisende fra enkelte stater, etter at det ble registrert mer enn 35.000 nye tilfeller av koronasmittede i USA på tirsdag. Det er stort sett i vest- og sør-statene i USA at antallet smittede øker dramatisk.

Italienske medier melder samtidig om amerikanske superkjendiser og rikinger som endelig har fått tid til å nyte late luksusdager på Yatchen i nydelige italienske bukter. Så var kanskje ikke Italia et dumt reisemål likevel?

På kontoret snakker vi en del om hvordan korona og karantenereglene har påvirket idretten. Og det absurde i at det nå er lov å være ute hele natta på en full nattklubb i Oslo til kl. 03, men at ungdommer ikke får samles på fotballtreninger.

Om ikke mange ukene skal de ulike kommunene rundt omkring i Finnmark gjennomføre sommerdager, tradisjonen tro. Politikerne tør ikke annet enn å ta smittevern på alvor og jeg har hørt kreative forslag om at tiden er inne til å merke opp hele bysentrum med 1-metes markeringer på bakken, til andre som tror det vil være en festlig gimmick å bestille munnbind og regnponchoer med kommunevåpenet på. Det er jo i tiden.

Tiden vil nok vise hva de lander på, men det kan jo bli både spennende og morsomt.

For egen del har jeg litt utfordringer med å finne tid til å skrive noe fornuftig til ukeslutt hver uke, så jeg ber om unnskyldning for at en stresset redaktørs betraktninger muligens ikke alltid er verdt å bruke tiden på.

Uansett hva du velger å gjøre, håper jeg du nyter helgen mens du kan. Det er fort mandag igjen.

God helg!

Artikkeltags