Gå til sidens hovedinnhold

Hver nordmann en svømmer?

- Det er sesten blitt tradisjon at Lakselv Svømmeklubb år etter år er det siste idrettslaget som får starte opp med idretten sin etter ferien, skriver Mariell Haugli.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Igjen kan Porsanger kommune gå ut med informasjon til befolkningen om stengt basseng. Det er nesten blitt tradisjon at Lakselv Svømmeklubb, år etter år er det siste idrettslaget som får starte opp med idretten sin etter ferien.

Å drive svømmeklubb er utfordrende i hele landet. Utfordringer og liten tilgang på anlegg er et evigvarende problem som blir diskutert på hver eneste konferanse og møter der ildsjeler som brenner for idrett møtes. Det er selvsagt ikke utelukkende svømming som er vanskelig å drive, men svømmehall er det anlegget jeg alltid har trengt for å kunne drive min idrett. Svømmehallen i Lakselv er også grunnen til at jeg til slutt ikke hadde flere å trene med og derfor sluttet å svømme på ungdomsskolen.

Da det igjen tikket inn en e-post om stengt basseng «grunnet tekniske problemer» kjente jeg på den samme frustrasjonen og sinnet som jeg kjente på da jeg svømte aktivt selv. Naboklubbene i andre kommuner har begynt treningen sin allerede, noen har til og med deltatt på svømmestevne etter sommerferien. I Lakselv har de ventet på å kunne dyppe den første tåa i vannet, da på grunn av noe med vannkvaliteten. Nå er det noe teknisk.

Jeg kan ingenting å drifte et basseng, men det regner jeg med at de som jobber med driften kan. Det forventer jeg at de som jobber med drift kan! Likevel er det samme regla etter hver eneste ferie: bassenget er stengt av ulike årsaker. Et raskt søk på anleggsregisteret viser at anleggseier har en del plikter når en har fått tilskudd til bygging. Det har svømmehallen i Lakselv fått i to omganger: i 1972 og i 2009. Til sammen har svømmehallen fått 6350000 kr. Da må man også forvente at anleggseier, som her er kommunen, skal forholde seg til de plikter og regler som kommer med et spillemiddelanlegg.

«Anleggseier plikter å holde anlegget åpent for allmenn idrettslig virksomhet». Videre står det at anleggseier plikter å orientere departementet dersom anlegget stenges for mer enn tre måneder, og må søke godkjenning dersom det er stengt i mer enn seks. Dersom driften av anlegget er truet skal anleggseier straks orientere departementet. Dette er hentet ut fra den siste versjonen av Bestemmelser om tilskudd til anlegg for idrett og fysisk aktivitet. Likevel er det kritikkverdig at svømmehallen i Lakselv kan være stengt i det som virker som en evighet uten at noen reagerer nevneverdig på det.

“Hver nordmann en svømmer, hver svømmer en livredder”. Svømmeforbundet har skjønt det. De vet at svømming er en livsviktig idrett og at svømmeopplæring redder liv. Porsanger kommune stenger likevel bassenget som har stått her siden 1970-tallet hvert eneste år. I hver skoleferie stenges det ned, og etter hver skoleferie er det nye feil og mangler. Hva med å sjekke tilstanden til bassenget i god tid før det skal åpnes? Eller best av alt: holde åpent også i feriene?

Vi er i midten av september. Skolene er kommet godt i gang. Fellesferien er over. Folk er godt inne i de vanlige rutinene sine. Svømmeklubben venter enda på å kunne få tilbake vannfølelsen. Om rundt tre måneder stenges svømmehallen vår igjen for jula, og noen måneder etter det igjen stenges det for påske. La oss håpe kommunen klarer å holde åpent lenge nok i mellom feriene til at man rekker å bli våt i håret før det igjen stenger.

Kommentarer til denne saken