Gå til sidens hovedinnhold

Hvem kan vi stole på? Et skjebnevalg

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er skremmende å lese innlegget fra fem Ap-ordførere og en LO-leder i Nordlys og iFinnmark 26.2.2020. “Finnmark kan gi verden energien den trenger – men vi må selv velge å bidra”. De mener Finnmark skal gi hele verden den energien verden trenger. De vil fylle opp fylket med vindkraftanlegg og det samme ute i havet, med ett eneste unntak som skal skånes. Samtidig skal fjell og vidde tømmes for mineraler. Om de sier aldri så mye at de skal drive bærekraftig og ta hensyn til andre næringer, så vil de i praksis føre krig mot naturen, reindrifta og det Finnmark folk er glade i. De er faktisk ennå mer naturfiendtlige enn regjeringa.

Ordførerne i kolonien er lojale mot sentralmakta. De tror at vindkraft og hydrogenproduksjon vil føre til lokal industrialisering, og hilser spekulantene velkommen.

Den store og økende motstanden mot ødeleggende vindkraft og gruver blir avfeid: "Vi kan velge utvikling, eller vi kan velge å føye oss for de som nærmest ønsker å verne oss fra oss selv." Arrogant og usaklig er bare forbokstavene.

Ordførerne på Vestlandet og Sørlandet har sett resultatene av å slippe til vindkraftregimet. Bare spør ordfører f. eks. i Flora som har mye å si om dette de først var så positive til. Ikke ble det arbeidsplasser, ikke ble det penger, anleggene ble mye større og turbinene ble plassert på helt andre områder enn først planlagt. Nå jager politikerne i mange kommuner vindkraftspekulantene på sjøen og slår i bordet overfor NVE og OED. “Klage” og “varsel om søksmål” er ord de bruker der.

Det står mye om dette i avisene og på internett, og nyhetene er delt på sosiale medier. Er man virkelig uvitende i AP om det politiske opprøret mot vindkraft i Sør-Norge? Hvordan kan man forklare en slik forskjell på politisk tanke og handling mellom sør og nord?

Verden trenger ikke bare energi, den trenger også mat. Finnmark er stor på rein mat og eksklusiv mat og leveområder på land og hav. Regjeringa si kvotemelding er av stor betydning for Finnmark. Likevel har disse ordførerne, av alle tema, valgt å stille seg bak en tekst som promoterer det absolutt mest kontroversielle og naturfiendtlige temaet i dagens Norge, vindkraft. Det er sterkt.

Vindkraft er i dag blitt et symbol - et sterkt symbol for politisk dårlig dømmekraft og mistillit. Ved siste kommunevalg var det mange som valgte parti ut fra deres holdninger til vindkraft, både lokalt og på riksnivå. Stortingsvalget i 2021 kommer til å bli et skjebnevalg, på mange måter. Er det rart det blir motvind? På tide å skape tillit.
Det er trist å lese slike utspill som dette i 2019. La oss håpe at der er mange klartenkende delegater,og at de som ønsker folkets tillit nå tenker seg godt om. Både i Finnmark APs årsmøte nå i helga og i andre partiårsmøter etterhvert.

Kommentarer til denne saken