Gå til sidens hovedinnhold

Hvem fortjener tittelen «Årets Finnmarking»? Stem her!

Stem på din favoritt her!

Hver måned, gjennom hele 2020, har iFinnmark trukket fram personer som har inspirert, utfordret, engasjert eller imponert gjennom små og store gjerninger- til glede for andre. Dette er personer fra både øst- og Vest-Finnmark, som alle har fått tittelen «Månedens Finnmarking».

Dette har resultert i gode kandidater til utmerkelsen som «Årets Finnmarking».

Her introduserer vi alle kandidatene, så kan dere stemme på deres favoritt i bunnen av saken.

Januar: SELVMORD

I januar hadde vi et særlig fokus på selvmordsproblematikken, og en økende statistikk på et alvorlig og vanskelig tema. Jenny Hågensen fra Hammerfest og Trude Didriksen Valle fra Vardø delte som pårørende åpent sine egne opplevelser om å miste sine aller nærmeste. I ettertid så vi at historiene til Jenny og Trude inspirerte til enda mer åpenhet, om både det som er vanskelig og det som er godt og fint.

Les mer

Trude og Jenny har mistet sine nærmeste til selvmord: – Åpenheten har vært så viktig

Det er mange som har tatt kontakt med oss i etterkant av disse sakene, og som har fortalt at de er glade for at vi har gjort dette. Folk forteller oss om egne opplevelser, og dette setter vi enormt stor pris på. Livet består heldigvis ikke bare av dystre øyeblikk, og vi håper at leserne våre kan dele begge perspektiv.

– Vi har aldri angret ett sekund på å være åpne rundt selvmordet til Christel. Det har vi vært fra første øyeblikk, og fra første øyeblikk har vi kjent på at det har gitt oss mye. Vi har blitt møtt med støtte, omsorg og varme, sa Trude Didriksen Valle til iFinnmark.

– Jeg er veldig takknemlig for at jeg fikk fortelle denne historien, og at journalisten har tatt seg tid til å både lytte til meg og skrive om dette, sa Jenny Hågensen.

Februar: FRAMSNAKKING og FRIVILLIGHET

I årets andre måned ble Kim Ruben Samuelsen Broks fra Alta og Åshild Foslund fra Vadsø trukket fram som gode forbilder på medmenneskelighet. Mens Kim Ruben opprettet en Facebook-gruppe for å bedre framsnakking mellom nabobyene Hammerfest og Alta, bruker Åshild tiden sin som frivillig i flere organisasjoner.

Åshilds helger gikk i stor grad med til å kjøre ut mat for frivillighetssentralen til hjemmeboende som har tilknytning til helseinstitusjonen.

Les mer

Åshild vier mye av sin tid til andre: – Man arbeider i det stille

– Det er en ting jeg syns er veldig givende. Når jeg kommer til de forskjellige menneskene med maten, klarer jeg ikke å bare levere den fra meg å gå. Jeg setter meg alltid ned og tar en prat med dem. Spør hvordan de har det, om de trenger hjelp med maten eller andre ting. Man kjenner jo dem alle etter hvert, og man bryr seg. Ikke alle klarer å komme seg ut og handle mat selv, kunne Åshild fortelle i februar.

Lite kunne hun vite om at landet snart skulle stenge ned, og at ensomhet og isolasjon skulle bli et enda viktigere fokus i tiden som kom.

I Vest-Finnmark kunne Kim Ruben fortelle om voldsom interesse og utelukkende positive tilbakemeldinger til Facebook-gruppen Alta/Hammerfest/Framsnakk/Samarbeid.

– Det er så mange flotte historier å lese, og det er så man nesten blir rørt. Dette er er historier som ellers aldri blir fortalt, historier som ellers ville druknet i all kranglingen. Det er helt tydelig at folk har vært veldig klar for en arena hvor man kan være utelukkende positive. Et sted hvor man slipper all skittkastingen og alle nettrollene som dukker opp ellers på Facebook, sa Kim Ruben til iFinnmark den gang.

Les mer

Kim Ruben (40) er Månedens Finnmarking i vest: – Hyggelig hvis man kan være med på å skape varig by-vennskap

Mars: KOMMUNEOVERLEGENE

Mars ble for alvor begynnelsen på det som skulle prege store deler av 2020. Covid-19 spredte seg i rekordfart over hele verden, Erna Solberg stengte ned Norge og helsevesenet jobbet på spreng, dag og natt, for å skåne lokalbefolkningen så godt som mulig for en epidemi som rammet landet hardt.

Begrepet «søringkarantene» ble et av nyordene for dette året, noe kommuneoverlegene fikk kritikk og kjeft for å ha innført av søringene, og takk for av Finnmarkingene.

Kommuneoverlegene i Finnmark fikk derfor utmerkelsen for måten de håndterte den svært krevende og uoversiktlige situasjonen på. Men også som en påminnelse om hvor viktige de- og alle som jobber i helsevesenet er for oss alle, og hvor avhengige vi er av at de holder hodet kaldt og motivasjonen varm.

– Det er veldig hyggelig at alle kommuneoverlegene blir pekt ut til denne tittelen. Samtidig er det slik at alle i helsevesenet i kommunene fortjener skryt. Det er sykepleiere, helsesekretærer, leger, assistenter. Det er laginnsatsen totalt sett som fortjener heder og ære. Jeg hadde ikke klart å gjøre noe av det jeg gjør i dag hadde det ikke vært for at teamet av helsefolk rundt meg gjør den gode jobben de gjør. Det er krevende, men samtidig godt å se at samarbeidet fungerer så godt, påpekte kommuneoverlegen i Loppa kommune, Olav Gunnar Ballo til iFinnmark.

Les mer

Kommuneoverlegene jobber dag og natt: – Det har vært ekstremt travelt

April: Marianne Sivertsen Næss

Ordføreren i Hammerfest, Marianne Sivertsen Næss, ble satt ut da hun på en av kommunens daglige pressekonferanser fikk den overraskende beskjeden om at hun vant prisen for april.

Les mer

Hun er månedens finnmarking: – Nå ble jeg helt satt ut

Sivertsen Næss hadde som eneste ordfører i Finnmark, daglige pressekonferanser i begynnelsen av koronautbruddet- for å informere byens befolkning om informasjon de sårt trengte. Sivertsen Næss fikk mye skryt av både skole- og helsevesen for håndteringen av krisen, som kom i begynnelsen av hennes aller første år som ordfører.

– Nå ble jeg veldig overrasket. Dette er utrolig hyggelig. Nå ble jeg helt satt ut. Dette setter jeg utrolig pris på, og det handler om at jeg er en del av en organisasjon og lag. Jeg vil derfor takke alle mine kolleger som har vært med på denne prosessen. Jeg er veldig glad for at dere setter pris på jobben som gjøres. Tusen takk, sa en glad, stolt og litt rørt ordfører til iFinnmark.

LES OGSÅ: Marianne mistet datteren til kreft: - Noen ganger klarer jeg ikke å snakke om det

Mai: SAMEHETS OG RASISME

Mens nyhetsbildet utenfor landets grenser, og spesielt i USA var preget av stort fokus på rasisme, hat og uakseptable holdninger, skilte Hanne Svinsås Magga seg spesielt ut for jobben hun gjør med å bekjente hets mot samer.

– Er det sant? Jeg ble satt helt ut her. Det var totalt uventet og helt fantastisk, en kjempeære. Det skjer ikke ofte, men nå er jeg målløs, var hennes umiddelbare reaksjon på nyheten om at hun fikk heder og ære av iFinnmark.

Egentlig skulle man håpe at jobben Hanne Svinsås Magga gjør, var unødvendig. Men de utallige eksemplene hun viser til, er et tydelig bevis på at hverdagsrasismen lever i det beste velgående, og at samiske rammes hyppig. Det er imponerende at hun orker å ta opp denne kampen mot det som kan synes som en overveldende strøm av hets på internett. Hatefulle ytringer er straffbart, og skal politiet kunne aksjonere, må de bli gjort oppmerksom på tilfellene. Den oppgaven har Svinsås Magga påtatt seg, og det står det respekt av, skrev vi i begynnelsen for utmerkelsen.

Les mer

Hanne (50) ropte varsku om samehets. Nå hylles hun: – Det skjer ikke ofte, men nå er jeg målløs

Juni: 330-SKVADRONEN

Juni var en måned med mange oppdrag for 330-skvadronen, som er enormt viktig for hele Finnmark. iFinnmark syntes det er på sin plass med en påskjønnelse for den viktige jobben de gjør, året rundt, hele året. Bare i juni måned rykket de ut til svært varierte arbeidsdager, hvor krevende oppgaver sto i kø.

Denne måneden ble Finnmark rammet av en rekke store ras, oversvømmelser og ulykker, og det er mange Finnmarkinger som kan være takknemlige for at vi har 330-skvadronen.

Les mer

Slik er hverdagen for teamet som tar vare på deg når ulykken er ute: – Et privilegium å jobbe her

– Det er jo gledelig å høre at vi blir satt pris på. Det er helt fantastisk. For oss så er jo dette først og fremst en jobb som vi setter veldig stor pris på at vi får ha. Her får vi hjelpe folk når de trenger det som mest. Det er et privilegium å få ha en slik stilling, sier Norderval.

Juli: UNGDOM MOT MOBBING

I en tid der vi daglig blir minnet om hvor hardt det kan være å være ungdom og unge voksne er det rett og slett skammelig at ungdomspolitikere opplever å bli møtt med mobbing fra voksne folk på kommunestyremøter.

Tiril Olsen og Tora Helgesen i Honningsvåg fikk utmerkelsen for juli for at de orket og turte å melde ifra om det som foregikk på kommunestyremøtet i Nordkapp.

Les mer

Tiril (20) og Tora (20) sto frem mot hetsen i kommunestyremøtet. Så begynte meldingene å renne inn: – Vi angrer ikke på noe

– Jeg angrer ikke i det hele tatt på det jeg fortalte den gangen. Jeg er faktisk veldig stolt over det vi gjorde. Det er bare positive tilbakemeldinger. Folk man ikke engang trodde var politisk aktive, kommer og sier at det vi gjorde var bra. Responsen har vært enorm, sier Tora Helgesen.

August: NABOLAGET SOM STILTE OPP

Det er et faktum at man i Finnmark ofte må vente lenge på at nødetatene skal komme til stedet. Et alvorlig voldstilfelle i Vardø, og snarrådig innsats fra en politimann som ikke var i tjeneste, og gode naboer, forhindret trolig at et liv gikk tapt. I en tid der politiet kritiseres i øst og vest for dårlig responstid og for lav bemanning er det også på sin plass å rose de som er dedikerte til jobben sin, og politiførstebetjent Knut Magnus Fjelde ved Vardø politistasjon delte prisen for august med naboer som raskt reagerte.

– Det er hyggelig med oppmerksomhet. Som politimann er jeg pliktig å gripe inn så jeg vil heller dele denne oppmerksomheten med min kone og naboparet som bidro i situasjonen, var uttalelsen til politiførstebetjent Fjelde.

Sivile måtte gripe inn i alvorlig voldshendelse: Nå hylles nabolaget

September: HAMMERFEST BRANN- OG REDNING

Den mest alvorlige hendelsen i norsk petroleumshistorie skjedde på Melkøya i september. Et snarrådig brann- og redningskorps var på plass med umiddelbar innsats og fikk forhindret at brannen utviklet seg til en katastrofe. Da det ble slått full alarm på Melkøya, var det kun fire personer på jobb. 22 mannskap som egentlig hadde fri, møtte frivillig opp for å bistå under slukningsarbeidet og holde Hammerfest trygt.

– Jeg ønsker å uttrykke ydmykhet over at vi i det hele tatt bli nevnt i en slik sammenheng, sa brannsjef Arne Myrseth da han fikk beskjed om utmerkelsen.

Månedens finnmarking er Hammerfest Brann og Redning

Oktober: KORONARAMMEDE SUSANNE SARRE

Med den varslede andre bølgen av smitte, ble Finnmark for alvor rammet. Over hele fylket spredte smitten seg, og mens kommuner og helsearbeidere jobbet på spreng skal det mot og god dømmekraft til for å tørre å stå fram med at man er smittet av covid-19.

Det motet hadde heldigvis Susanne Sarre i Lakselv. Daglig rapporterte vi om svartelister der navn på koronasmittede ble delt på internett, og om saker der folk opplevde at det gikk sport i å fordele skam og skyld.

Susanne derimot, delte frivillig og uoppfordret på Facebook at hun var smittet- og oppfordret alle som hadde vært i nærkontakt til å teste seg. Tilbakemeldingene til Susanne var heldigvis utelukkende positive, og hun har uten tvil vært viktig for å vise andre at det ikke er en skam å bli syk. Selv av korona.

– Det første vi mennesker tenker når vi får høre om smitte, er hvem det er. Det er ikke farlig å si at det er meg. Det tar bort spekulasjonene. Jeg kjenner også at jeg fikk det lettere etter at jeg var ærlig om det, er Susannes kloke ord.

– Det her var helt overraskende. At det skal bli satt sånn pris på at jeg fortalte om at jeg var smittet, hadde jeg aldri trodd, sa hun da hun fikk prisen som månedens Finnmarking i november.

Les mer

Månedens finnmarking er Susanne Sarre: – Det har vært mange tårer de siste dagene, men det har vært gode tårer

November: Anne-Margrete «Molle» Krogh

Krogh hedres for innsatsen hun har lagt ned i drifta si på Levajok, som hun har holdt gående i 46 år. Tidligere i år takket hun likevel for seg etter 50 år i Tana.

LES OGSÅ: Takker for seg etter 50 år: – Jeg brenner ikke alle bruer

I 2020 er det 50 år siden Anne-Margrete «Molle» Krohg kom til Levajok. Ei ivrig hestejente som seinere startet opp Levajok fjellstue og hentet inn flere hester.

Hestejenter fra hele Finnmark har nok brukt noen av ukene sine om sommeren på rideleir hos Molle. I hestemiljøet har hun en legendestatus, og hun har gitt et unikt tilbud til barn og unge i mange år. For denne innsatsen har hun også fått Kongens Fortjenstmedalje, en utmerkelse hun fikk i 2017.

I begrunnelsen het det at «Krohg og tilbudet hun gir i Levajok er blitt en institusjon, ikke bare i Tana, men i hele Finnmark. En inkluderende institusjon for alle, uavhengig av evner og forutsetninger.»

Og videre: «Krohg har særlig gjort en innsats for funksjonshemmede og barn med tilpasningsvansker.»

Les mer

Molle hedres for innsatsen hun har lagt ned i 50 år: – Hun har jo vært et forbilde

Desember: Kirkenes Puckers

For årets siste måned inviterte vi våre lesere til å komme med forslag til kandidater. Leserne valgte seg idrettslaget Kirkenes Puckers, som er å se på NRK i disse dager i dokumentarserien «Puckers».

LES OGSÅ: Én spiller mangler når TV-serien går sin seiersgang: – Vi savner Andreas veldig

Opptakene startet ved begynnelsen av forrige sesong. Som 2020 ellers, ble det en sesong helt utenom det vanlige.

– Sesongen stoppet jo 12. mars, så vi har jo verken gjort unna sluttspill eller bankett. Det får vi ta igjen når grensene åpner og koronaen er borte, sier William Sjøstrand, Puckers-spiller og president i BHL.

Kirkenes Puckers ble også hardt rammet da en av deres spillere, Andreas Vælitalo, døde plutselig i begynnelsen av juni i år. Vælitalo er med i TV-serien.

– NRK tok kontakt med familien og spurte om det var greit at han var med og det var det. Andreas har vært i denne klubben siden han var liten. Ishockeyen var veldig viktig for ham og han gjør en god figur i serien. Det er veldig fint at han er med og vi tenker mye på ham, sier Sjøstrand.

LES OGSÅ: Nå blir Guro TV-kjendis: – Jeg må jo innrømme at jeg trodde det skulle bli en rølpeserie

Dere avgjør:

Alle kandidatene kan stemmes fram fra 27. desember til 31. desember.

1. januar vil vi avsløre hvem som stikker av med tittelen som «Årets Finnmarking 2020».

Loading...

Kommentarer til denne saken