Hvem forkaster urfolksrettigheter?

Lars Filip Paulsen (H)

Lars Filip Paulsen (H) Foto:

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Når sametingsrådets politiske rådgiver Eirik Larsen sier det ikke er klokskap å forkaste urfolksrettigheter, så har han rett i det.

Men forståelsen og utøvelsen av samisk selvbestemmelse har nok ulikt mål og praksis hos de ulike partiene på Sametinget.

For NSR virker det som om at samisk selvbestemmelse er målet i seg selv, mens for Oalgesbelludahka/Høyre er samisk selvbestemmelse et verktøy for utvikling.

Oalgesbelludahka/Høyre er enig i ILO-konvensjon nr. 169 art. 7 som fastslår at urfolk har rett til å vedta sine egne prioriteringer og kontrollere sin egen økonomiske, sosiale og kulturelle utvikling, men samtidig skjønner vi at denne folkeretten må fravikes i ulike sammenheng for å oppnå ønsket utvikling.

Når undertegnede og Vibeke Larsen satt i sametingsrådet i 2017 var vi i forhandlinger med regjeringen om bl.a budsjettprosedyrer. Vårt sametingsråd viste til konsultasjonsprosedyrene, der vi ville etablere nærmere regler for gjennomføring av konsultasjoner om budsjettet til samiske formål. Vårt sametingsråd sa derfor nei til forslaget om ny budsjettprosedyre når vi ikke fikk konsultere på budsjettrammene til Sametinget.

Der vi sa nei, så sa NSR og det nye sametingsrådet i 2018 ja til en ny budsjettprosedyre uten at Sametinget får konsultere om sin egen økonomiske utvikling, jfr. ILO 169, art 7.

Så hvem kastet urfolksrettighetene her, Eirik Larsen?

I saken om samiske spesialisthelsetjenester så virker NSR til å være blottet for realisme.

Debatten på Sametinget handlet kun om hvordan organisere fremtidig samisk spesialisthelsetjeneste. For NSR og flertallet på Sametinget handlet det hele om et eget helseforetak, Helse Sápmi. Alt annet var underordnet. Oalgesbelludahka/Høyre skjønner at slik organisering krever juridiske, økonomiske og faglige utredninger, noe som betyr flere tiårs venting. Vårt fokus var derfor at Sametinget måtte endre fokuset fra organisering til utvikling. Eldrebølgen er allerede godt i gang, og ellers andre utfordringer innen spesialisthelsetjenesten krever tiltak nå, og ikke om flere tiår.

Derfor trenger vi fokus på bedre samhandling mellom primærhelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten. Fokus på de strategier skal til for å økte kvalitet og kompetanse innen spesialisthelsetjenesten med tanke på samiske brukere. Vi vil også at det skal jobbes videre med en overordnet organisering, fordi vi ser utfordringer med dagens strukturer, men vi tror at det organisatoriske faller på plass når de andre strukturene har bedret seg.

Realpolitikk er ikke å kaste urfolksrettigheter, Eirik Larsen. Vi tror at vi lettest når våre overordnede mål for samepolitikken gjennom kompromisser basert på praktiske betraktninger og overveielser, ikke gjennom å ri prinsipper.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken