Gå til sidens hovedinnhold

Hvalmassakre i Sørøysundet

Artikkelen er over 5 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I sommer har flere større hvaler holdt til utenfor Akkarfjord. Der har de boltret seg blant sild, makrell og annen småfisk, og det så ut til at de hadde det storveis. Kom folk roende utover, svømte hvalene rundt båtene, nysgjerrige som de er. Hvalene var blitt nærmest kjenninger av folk på Sørøya.

For noen dager siden dro jeg med sjarken til byen. Utenfor Akkarfjord fløt noe merkelig i havet. Ved nærmere undersøkelser viste det seg at det var en diger oppblåst hvalmage, tarmer og store biter av hvalspekk.  Jeg fortsatte mot byen, og utenfor moloen på Melkøya lå enda en stor oppblåst hvalmage og fløt i vannet, reint ekkelt var det. Har det vært masseslakt av hval i nærheten, undret jeg meg på?

Tilbake i Akkarfjord neste dag fikk jeg svaret på hvorfor hvalmager lå og fløt i sundet. Hvalbåter har ligget i flere dager og drevet klappjakt på dyrene i Sørøysundet. Hvor mange hvaler som var skutt, vet ikke jeg, men noen må det ha vært siden jeg på en enkel båttur kjørte forbi to flytende hvalmager.

Det har vært nydelige dager på havet de siste dagene, som har fristet folk til å ro ut på fjorden for å se etter hvalene. Men de har kommet skuffet hjem, hvalene er borte. I går dro jeg på nytt med sjarken til byen. Noen lystige niser lekte ute i fjorden, men det eneste jeg så av større hval, var stinkende hvalmager, spekk og tarmer som hadde rekt i land i fjæra inne i Akkarfjorden. Jeg måtte bare innse at hvalene som hadde underholdt oss i sommer, var skutt, slaktet og partert.

Jeg har aldri vært motstander av hvalfangst, og jeg spiser gjerne fersk hvalkjøtt. Men jeg undrer meg nå likevel hvorfor denne fangsten må drives like utenfor naustene til folk? Og så undrer det meg om det er tillatt å partere og kaste restene av hvalene inne i fjordene og midt i ei trafikkert skipsleie? Kunne man ikke det minste ha fraktet det langt til havs, slik at det ikke ble liggende igjen i fjærene og råtne der folk ferdes? Skulle tro det hadde blitt oppstyr dersom det hadde blitt skutt hval mellom øyene i Oslofjorden, og gørra etter slaktinga etterpå ble dumpet utenfor Aker brygge?

De blåsende, jaktende og nysgjerrige hvalene er nok borte fra Akkarfjord resten av sommeren. Og jeg føler meg ikke sikker på om hvalkjøtt vil smake like godt neste gang jeg spiser det...

Kommentarer til denne saken