Forsvarsekspert: Dette kan være Hvaldimirs hjemplass

MERDER MED HVAL: Satelittbildet fra området rundt Goryachiye Ruchypå Kola, viser et område hvor den russiske marinen holder marine pattetyr. I merdene kan man se antydninger til belugahvaler.

MERDER MED HVAL: Satelittbildet fra området rundt Goryachiye Ruchypå Kola, viser et område hvor den russiske marinen holder marine pattetyr. I merdene kan man se antydninger til belugahvaler. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Det amerikanske forsvarsnyhetsnettstedet Hisutton.com skriver at nye satelittbilder kan ha avslørt hvor belugahvalen Hvaldimir kommer fra. 

DEL

Ifølge nettstedet skal de nye bildene fra april 2019 vise at omtrent samtidig som hvalen dukket opp i Rolvsøy, flyttet den russiske marinen sine belugahvaler til en topphemmelig base i Olenya Guba.

Ifølge Hisutton.com har satellittbilder avslørt tre steder hvor den russiske marinen holder marine pattedyr: Tonya bay og Sadaya bay, i tillegg til nevnte Olenya Guba.

Ifølge nettstedet er Olenya Guba det eneste stedet hvor det kun er merder for hval. De to andre stedene er det også merder for sel.

The Barents Observer har også omtalt funnene til Hisutton.com. De beskriver H I Sutton, skribenten bak nettstedet, som en ledene ekspert på Russlands u-båtflåte.

The Barents Observer skriver at de to merdene i Olenya Guba ikke har vært synlig på satellittbilder i 2018 og 2019, og dermed nylig har blitt flytta dit.

Også NRK har omtalt disse funnene. Til rikskringkasteren sier sjefforsker Petter Kvadheim ved Forsvarets forskningsinstitutt at de er kjent med at den russiske marinen bruker sjøpattedyr til militære formål.

Til NRK sier han:

– Jeg har også sett spekulasjonene i media om at den brukes som terapihval. Slik terapi foregår vanligvis i basseng. Hva slags terapi skulle foregå i åpent hav i Barentshavet?

Han påpeker også at akvarier og lignende ikke lar dyrene svømme fritt, og at dersom den hadde tilhørt en sivil aktør, hadde trolig eieren tatt kontakt da Hvaldimir dukket opp i Finnmark.

Artikkeltags