– Kjære alle, vi beklager å informere om at Hvaldimir er syk.

Slik starter Facebook-posten til hvalforsker Eve Jourdain søndag morgen. Hun har fulgt belugahvalen siden den kom til Hammerfest havn i starten av mai.

– Vi har hatt hvalen under kritisk oppsyn siden fredag kveld. Vi oppdaget fysiske forandringer i hvalen og endringer i oppførselen hans som er assosiert med en kritisk helsetilstand som ser ut til å bli hurtig forverret, skriver hun i den lukkede gruppen «Kvithval Hammerfest» på Facebook.

LES OGSÅ: Klar til å rykke ut for Hvaldimirs beste: – Stor kjendis i møte med London havn

LES OGSÅ: 32 millioner følgere så video av Hvaldimir og Ina på The Ellen Show

I meldingen ligger det også en advarsel:

– Vennligst ikke mat, rør eller plag ham. Takk.

Til iFinnmark sier Jourdain at hun ikke ønsker å kommentere saken så mye på nåværende tidspunkt.

– Det er forandringer i oppførsel, han virker syk. Vi ser på han, og vet egentlig ikke ståa nå. Vi skal ringe ordfører Alf E. Jakobsen om det nå, sier hun.

Mulig infeksjon

Etter det iFinnmark kjenner til, kan det dreie seg om en infeksjon for hvalen. Den er varm i munnen, og pusten lukter litt ille, ble det fortalt på kaia lørdag.

For å finne ut av tilstanden må det muligens tas blodprøve av hvalen. I tillegg ble det fortalt på kaia at antibiotika for hval ikke er billig.

Søndag formiddag sies det også ifra på sosiale medier om enkeltes oppførsel rundt hvalen.

– Kan folk være så grei å respektere at han ikke skal lokkes på med fløyter og roping og hoiing, og ikke tas på eller mates? Er det virkelig så vanskelig å la være, spør en kvinne i Hammerfest.