Fiskere i Finnmark har fått oppmerksomhet fra en spesiell hvithval torsdag. Den skiller seg ut fra andre hvaler med å ha på seg seletøy.

– Den søker seg alltid opp til båter og folk, og så kommer den helt bort til båten og prøver å gnu stroppene av seg. Når vi lå i ro med båten vår, lå den bare og fløt rett nedfor.

Det sa fisker Joar Hesten til NRK Finnmark fredag. Han var på et fiskefelt utenfor Ingøy da hvalen dukket opp torsdag. Den beskrives å være veldig tam. Hesten er overbevist om at hvalen ikke har det bra og ønsker hjelp.

Audun Rikardsen, som er professor ved Institutt for arktisk og marin biologi ved UiT, har en teori om at hvalen kan stamme fra Russland, ifølge NRK. Visstnok skal Russland ha hatt tamme hvithvaler i fangenskap. Noen av disse skal ha blitt sluppet løs. Det spekuleres i at selen er brukt til å feste et instrument eller kamera til hvalen.

Havforskningsinstituttet er i dialog med russiske forskere som de håper kan bidra til å gi et svar på som ligger bak det hele, skriver NRK.

iFinnmark har fredag kveld vært i kontakt med en svært travel Joar Hesten. Han vil hjelpe hvalen å få av tøyselen.

– Vi holder på å jobbe med hvalen nå, og få den inn i Tufjorden, sier han.