«Hva vil Vardø kommune med biblioteket?»

POPULÆRT: Barna i Vardø ser ut til å like biblioteket sitt.

POPULÆRT: Barna i Vardø ser ut til å like biblioteket sitt. Foto:

Av
DEL

MeningerVardø kommune har drevet biblioteket uten fagutdannet biblioteksjef i flere år. Hva vil kommunen gjøre med saken?

Norsk bibliotekforening er en interesseorganisasjon som jobber for å styrke bibliotekenes samfunnsoppdrag.

Bibliotekloven stiller krav om fagutdannet biblioteksjef. Det er det en grunn til! Kravet skal sikre at biblioteket kontinuerlig utvikles, er allsidig, aktuell og har god kvalitet. Det å drive et folkebibliotek har endret seg, og bibliotekene i Norge skal drive aktiv formidling av opplysning, kultur og opplevelser. De skal være arenaer hvor innbyggerne møtes og utveksler synspunkter - biblioteket skal være en debattarena.

Vardø kommune har flere alternativer for å kunne oppfylle lovkravet: Ansett en fagutdannet bibliotekar som biblioteksjef eller opprette et samarbeid med en annen kommune. Uansett må kommunen lyse ut stillingen. Hvis ingen søkere er kvalifisert, kan kommunen søke dispensasjon. Det er Nasjonalbiblioteket som behandler dispensasjonssøknader. Søknaden blir vurdert ut fra kommunens vurderinger av samarbeid med andre og hvorvidt kompetansekravet kan oppfylles ved etter-/videreutdanning.

Vi oppfordrer Vardø kommune til å ta tak i saken. Kommunen har flere muligheter til å satse på bibliotek, og gevinsten vil være en bedre møteplass for innbyggerne, mer aktuelt innhold og økt kvalitet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags