Gå til sidens hovedinnhold

Hva skjer når oppdragelsen svikter?

«Jeg tror noen foreldre er redd for ungene sine, og ikke våger å ta kampen.»

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Dette sier politiførstebetjent Svein-Tore Nilsen i Alta, etter flere hendelser den siste tiden, der ungdommer i Finnmark ikke ser ut til å forstå konsekvensen av livsfarlig lek.

Det kan jo være betimelig å spørre seg hvilket miljø disse barna og foreldrene lever i hvis det virkelig stemmer at oppdragelse viker til fordel for frykt for sine egne barn.

Et større antall ungdommer kastet denne uken rømme fra en gangbru på Elvebakken i Alta, ned på biler som passerte under. Tidligere har ungdom kastet sjampo på bilene fra den samme brua. Bare tilfeldigheter har gjort at ikke denne livsfarlige leken har endt med alvorlige trafikkulykker.

Av annen cowoyvirksomhet hos ungdommer har vi nylig omtalt et tilfelle der en gjeng med ungdommer på 11–15 år ble beskutt med softgun av eldre ungdom på UTV, mens de spilte fotball. Et annet kjent problem over hele fylket er plagsom kjøring med ATV og UTV til alle døgnets tider, der politiet forteller om en katt-og-mus lek med ungdommer som kjører som ville dyr.

Politiet fortviler og legger skylden på dårlig oppdragelse, og foreldre som ikke har kontroll på sine håpefulle. Det er ifølge politiet store utfordringer knyttet til enkelte unges holdninger over hele fylket når det gjelder rus og trafikk. Kjørekulturen i Finnmark er en formidabel oppgave for politiet, og har vært det siden den samme politiførstebetjenten startet i politiet for 35 år siden. For enkelte har selv dødsulykker i trafikken ikke langtidseffekt.

– Det ligger i minnet en to ukers tid, så sant man ikke er direkte involvert. Så er det full fart igjen, sier Nilsen til iFinnmark.

Han får støtte fra leder for geografisk driftsenhet i Politiet, Øyvind Lorentzen.

– Vi mottar, fra flere steder i distriktet, stadig meldinger om uvettig kjøring og klager på støy knyttet til kjøring. Dette er noe som tar unødvendig mye av vår kapasitet, som vi skulle ønske vi kunne brukt på ting. Men når det er sagt så tror jeg ikke at løsningen for å få slutt på eller redusert denne typen aktivitet, som dreier seg om alt fra direkte trafikkfarlige situasjoner til sjenerende støy, at politiet skal følge opp dette ensidig i det reaktive sporet i form av anmeldelse, bøter eller forelegg. Her må det en holdningsendring til og det er noe som politiet ikke kan gjøre alene, samtidig som vi vet at å endre holdninger tar tid og i enkelte tilfeller veldig lang tid. Her må det en felles innsats fra flere for at vi skal kunne få til dette, og som i de aller fleste tilfeller er det i hjemmet og så tidlig som mulig at holdninger dannes, sier Lorentzen til iFinnmark.

En ung voksen, som har pådratt seg bøter på sjokkerende 90.000 kroner, forteller at det utrolig nok gir status i vennegjengen å pådra seg store bøter for lovbrudd i trafikken. Det er til å le og gråte av.

Nå gjelder heldigvis ikke disse sakene majoriteten av ungdommer. De aller fleste forstår at lover og regler er der av en grunn. Og en del av det å bli voksen er riktignok å gjøre dårlige valg, tråkke feil, gå på en smell og reise seg igjen. Vi har alle gjort det, og de fleste tar lærdom av dårlige valg og blir konsekvensbevisste og fornuftige.

Men politiførstebetjenten har et veldig godt poeng når han etterlyser en skjerpings hos foreldrene. For hvor har de vært i disse tilfellene? Hvor er det gode apparatet som bør fortelle at 90.000 kroner er enormt mye penger for de aller fleste, og kanskje spesielt hvis man er i startfasen av livet. Det kunne for eksempel heller vært investert i tre år og seks måneders BSU-sparing.

Forhåpentligvis vil det irritere kraftig å vite når realiteten en gang synker inn. Å kaste bort penger på idioti i ungdomsårene kan medføre betydelige mengder anger og fortvilelse når vissheten om hva disse pengene heller kunne vært brukt på fester seg.

Og det er først og fremst foreldrenes oppgave å sørge for at ungdommene forstår alvoret.

Kommentarer til denne saken