Hva nå, statsminister?

I Hammerfest: Nylig gikk Fremskrittspartiet ut av regjeringen. Dermed måtte statsminister Erna Solberg lage en ny regjering bestående av Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre. Her er Solberg i Hammerfest og blir intervjuet av FDs Svein G. Jørstad. Foto: Stian Eliassen.

I Hammerfest: Nylig gikk Fremskrittspartiet ut av regjeringen. Dermed måtte statsminister Erna Solberg lage en ny regjering bestående av Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre. Her er Solberg i Hammerfest og blir intervjuet av FDs Svein G. Jørstad. Foto: Stian Eliassen.

Av

Les om John Wahls tanker etter at Frp gikk ut av regjeringen.

DEL

MeningerSå kom bomben. Mandag 20. januar 2020 vedtok de styrende organer i Frp å forlate Solberg-regjeringen. Årsaken var det kontroversielle vedtaket å hente hjem den norsk-pakistanske IS-kvinnen og hennes to barn fra Al Hol-leiren i Syria.

Siv Jensen poengterte at denne hendelsen «bare var toppen av isfjellet» som utløste hendelsen. I lang tid har det vært kontroverser med både Venstre og til dels KrF, men også stor irritasjon for at Høyre etter deres Frps syn har vært for ettergivende til de to småpartiene.

På sosiale medier vakte dette både begeistring og bekymring. Venstresiden og MGD feiret dette med skadefrohet og sarkasme. Frp-medlemmer og trofaste velgere jublet. For Sp og Ap var det blandet mottakelse. De hadde helst sett at Frp fortsatte i regjering fram til valget i 2021.

(Saken fortsetter under bildet.)

Bildetekst

Bildetekst

Sylvi Listhaug var med en gang på banen og proklamerte at det var en lettelse å slippe ut av «fengslet» ref. Solberg-regjeringen. Nå vil Frp rendyrke sitt program og forberede seg på god opposisjons jobb i Stortinget og valget i 2021.

Allerede har dette gitt seg utslag på meningsmålingene hvor Frp nå ligger mellom 14 og 17 prosent på det høyeste. Taperne er SP (14 prosent) MGD (4.9 prosent), Venstre og KrF ligger fortsatt under sperregrensen. Høyre (21 prosent) AP 25 prosent holder stand. SV har (7,6 prosent) o g Rødt (4-5 prosent).

Nå er det åpnet for at kortene nå deles ut på nytt og mye kan skje politisk fram til stortingsvalget høsten 2021.

Uansett hvor tøffe de vil være ovenfor Solberg-regjeringen 2, vil ikke Frp bidra til å kaste den for en eventuell rød/grønn-regjering før valget. Så det ligger an til mange kompromisser og Erna, Trine S.G. og Ropstad/Hareide må nok svelge en del kameler fram til valget i 2021. For Frp er det enkelt: Solberg 2 er bundet av Granavolden-erklæringen som de selv sier.

For Finnmark blir det interessant hvordan situasjonen kan bli framover: Opposisjonen frir til Frp for at de blir med å reversere Troms/Finnmark-regionen. Der har Siv Jensen vært ute å torpedert ethvert utspill fra denne siden. Så hvis ikke regjeringen faller, står det uendret fram til kommune/regiontingsvalget i 2023.

Derfor kommer det nå til å bli kamp både om de tradisjonelle velgerne, og ikke minst olje/industri-velgerne utenfor de store byene i hele landet. Der beiter både Sp og Frp samt Rødt. Ap prøver både fri til de samme. De ønsker å forene dem og klimavelgerne i byene som har gått til SV og MGD. Om dette lykkes gjenstår å se. Høyre er på glid i samme tendens som Ap, dog med økonomisk liberalt syn.

Jeg ser for meg to scenarioer: Høyre gjør et bra valg, KrF og Venstre kommer over sperregrensen. Frp blir støtteparti. Men det vil koste for de andre?

Ap, Sp, SV får flertall og danner regjering med Rødt eller MDG som støtteparti. Ingen av disse konstellasjonene kommer til å bli enkle, verken på den borgerlige eller rødgrønne siden. Her kommer det nok til å ligge udetonerte bomber i begge leirer.

For Finnmark og Hammerfest er det viktig at en regjering tar hensyn til både infrastruktur som trengs å bygges, samt satsing på olje og gass, fiskerier, oppdrett, mineralutvikling og reiseliv.

Vi skal selvfølgelig gå for en bærekraftig utvikling. Vi skal heller ikke bli offer for urealistiske urbanister i byene som i sin entusiasme for klimasaken vil stoppe eller redusere næringer som holder velferdsstaten oppe med arbeidsplasser og verdiskapning i landet for øvrig.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags