Gå til sidens hovedinnhold

Hva er fakta om 420 kV linja til Øst-Finnmark?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Må si jeg reagerer på angrepet Varanger Krafts konsernsjef, Terje Skansen, retter mot Per Olaf Persen i iFinnmark 5.9.21. Persen mener det er feil å bygge ny 420 kV linje til Øst-Finnmark, begrunner hvorfor og hvor han har opplysningene fra. Skansen er selvsagt uenig, men kommer bare med beskyldninger mot Persen uten å underbygge med fakta. Det er greit å være uenig med noen og mene de tar feil. Men da burde en konsernsjef i et kraftselskap være i stand til å begrunne hvorfor og fortelle hva som er riktig. Enda verre er det å påstå at «noen snakker mot bedre vitende». Da beskylder du de for å bevisst fare med feilinformasjon. Det blir da bare en ufin hersketeknikk uten innhold.

Vi kan også spørre hvem det er som «snakker mot bedre vitende». Skansen nekter for at ny 420 kV linje er ment for vindkraft. Men i Statnetts konsesjonssøknad brukes ny vindkraft som en av hovedbegrunnelsene for linja. Samme i flere av Statnetts andre rapporter og Varanger Kraftnetts egen rapport. 420 kV linja vil gi 500 MW tilgjengelig for ny vindkraft, heter det.

Jeg reagerer også på iFinnmark som ukritisk gjengir Skansens utsagn, selv om det er stor uenighet i saken. De burde i det minste gjøre det som er medias jobb, nemlig sjekke opplysningene og stille kritiske spørsmål til maktpersoner som Skansen. I beste fall slett journalistikk, i verste fall opptrer iFinnmark som mikrofonstativ for maktpersoner.

Det finnes mye informasjon tilgjengelig for oss som vil sette oss inn i kraftsituasjonen i Finnmark: Statnetts rapporter og konsesjonssøknaden med vedlegg, NVE’s oversikter over kraftnettet og kraftsituasjonen, SSB og mye annet. Vi sjekker også med fagfolk eller NVE når vi er usikre. Slik har flere av oss kommet fram til akkurat samme konklusjon som Persen: Forsyningssikkerhet løses enkelt med ei ekstra 132 kV linje Lakselv – Adamselv. 420 kV linja trengs kun for ny vindkraft.

Dersom det er noe viktig vi ikke har skjønt eller fått med oss, er vi veldig åpne for ny informasjon. Det vi trenger gode svar på er:

– Hvorfor holder det ikke med ei 132 kV linje Lakselv – Adamselv som gir 400–450 MW? Det er ca. 3 ganger dagens bruk på opptil 145 MW. Hva skal tredoble forbruket?

– Hvordan kan det være 0,0 kraft tilgjengelig når det daglig sendes mye kraft fra Øst-Finnmark til Finland? (Sjekk Statnetts Nordisk Kraftflyt). Øst-Finnmark har kraftoverskudd 80 % av tida og kan ellers hjelpe-forsynes vestfra eller fra Finland. Ny 132 kV linje vil sikre forsyninga og kan være på plass mye raskere enn ei 420 kV Skaidi–Lebesby. Det haster jo veldig?

– Hvorfor trenger vi 420 kV linje til Øst-Finnmark når andre mye mer folkerike regioner ikke har det? (ifølge NVE’s linjekart) F.eks. Tromsø-regionen med 3 ganger så mange innbyggere og mye mer industri har 132 kV linjer. Samme med Lofoten-Vesterålen regionen.

Det er atskillig lettere å skjønne at vindkraft ikke nevnes. Motstanden i folket er blitt for stor og er stadig økende. En ny undersøkelse fra Opinion viser at et klart flertall er imot, selv i Oslo.

Vi har ikke akkurat fått noen gode begrunnelser for 420 kV linja fra politikerne heller. «Vi trenger strøm til ny industri og det grønne skiftet», «Vi trenger kraftlinja akkurat som vi trenger veier og annen infrastruktur». Slike utsagn passer bedre i Supernytt enn som beslutningsgrunnlag for ei milliardinvestering med store konsekvenser. Ja, vi trenger veier. Men det er svært få steder vi trenger 4-felts motorveier. Vi kan også undre oss når noen politikere tror at 420 kV linja skal løse problemet på meieriet i Tana som skyldes feil med den lokale trafoen.

Kommentarer til denne saken