Dette ifølge en pressemelding fra

– I 2022 har vi fått tildelt mer penger for å øve ytterligere, og det gjør vi. Vi har flere folk ute over lengre tid for å bli bedre til å forsvare Finnmark, sier oberstløytnant Bernt Lockert, sjef i Finnmark heimevernsdistrikt 17.

Øvelsen vil i sin helhet foregå mellom Altaeidet og Porsangmoen, med fokus på områdene rundt Alta og Lakselv.

– Det er 600 menn og kvinner ute på øvelse denne uken. Det vil være mye aktivitet langs veier og i terrenget. Vi vil også være godt synlig i bybildet, og spesielt rundt flyplassene, sier Lockert og fortsetter:

– Det vil være store kjøretøy som beveger seg langs veiene i Finnmark. Vi ber folk ta hensyn og vise forståelse for at vi må øve. Og så skal vi gjøre det vi kan for at det skal bli gjennomført så smidig som mulig for lokalbefolkningen.

Flyplassene viktige

Store deler av oppdraget til styrkene er å drive beskyttelse av viktige områder. Der vil flyplassene i Alta og Lakselv være sentrale punkt. Begge plasser vil publikum merke at Heimevernet er tilstede.

– Tirsdag og onsdag vil det være stor aktivitet rundt flyplassen i Alta. Det vil være redusert hastighet langs veien og vi ber publikum være ekstra oppmerksomme når de ferdes rundt flyplassen. Vi oppfordrer alle til å beregne litt ekstra reisetid.

Senere i uken vil aktiviteten flytte seg østover mot Lakselv.

– Onsdag og torsdag vil det være mye uniformert personell og kjøretøy rundt Lakselv lufthavn. I perioder vil adkomsten bli simulert stengt, men all sivil trafikk vil slippes igjennom fortløpende. Også her ber vi publikum beregne litt ekstra tid.

Fakta om øvelsen

Antall soldater: 600

Antall kjøretøy: 200

Deltagere: HV-17, innsatsstyrke Ida & Lyra, Innsatsstyrke Varg, Finnmark landforsvar, Politi, Statsforvalteren, maritim helikopterving.