[Nettavisen:] Ifølge amerikanske eksperter kan man bli syk hvis man sover lenge i sengetøyet uten å vaske det, skriver Ekstrabladet.

Sengen din kan veldig fort utvikle seg til å bli rene botanisk hage, ifølge mikrobiologen Philip Tierno fra New York University.

Han sier at sengetøyet skal byttes en gang i uken.

Anbefalingen støttes av en undersøkelse som ble publisert 30. november 2017 - The Journal og Allergy and Clinical Immunology.

Etter å ha testen tusenvis av amerikanske hjem konkluderte undersøkelsen med at i 90 prosent av amerikanske hjem var er det minst tre allergener - stoffer som kan gi allergi.

Disse allergenene gjemmer seg i blant annet sengetøy, som vi er tett på med nese og munn. Dette kan forårsake snufsing og nysing uten at man allerede er allergisk.

- Selv om du ikke lider av allergi, kan du likevel få en allergisk reaksjon, sier Tierno.

100 liter svette i løpet av ett år

I løpet av ett år produserer vi rundt 100 liter svette som kommer i sengetøyet vårt. Siden vi holder sengen vår varm og fuktig med å sove i den, så gir det gode forhold for mikrober som gjemmer seg der.

Man skaper da et ideelt sted for sopp. En pute alene kan huse opp til 16 forskjellige sopptyper.

I tillegg kommer det bakterier fra oss mennesker. Svette, spytt og utskillelser fra endetarmen. Dermed blir sengen et oppholdssted for flass, pollen, støvmidd og avføring. 

Summen av dette kan påvirke helsen din i løpet av en uke. 

- Hvis du har vært borti en hundebæsj på gaten, så vasker du selvfølgelig hendene dine. Hvis du kunne se hva som er i sengen din, så hadde du ikke hatt så lyst til å sove der, sier Tierno.

Hver 14. dag holder

Hygienelektor, Michael René, ved Høyskolen Metropol anbefaler å bytte sengetøy hver 14. dag - i tråd med anbefalingene til Astma-Allergi Forbundet, skriver avisa.

Han mener det er flere faktorer som spiller en rolle når du skal bytte sengetøy.

- Det er flere faktorer som spiller inn, blant annet hvor mange som sover i sengen og hvor ofte. Inneklimaet har også en betydning, i tillegg spiller personlig hygiene inn, sier han.