Hurtigruten stenger skipene for alle som har reist utenfor Norden.

Alle som har vært utenfor Norge, Sverige og Finland de siste 14 dagene blir nektet å gå om bord i Hurtigrutens skip på norskekysten. Alle turister skal hjem, men Hurtigrutens skip frakter fortsatt lokalpassasjerer, gods og medisiner i rutetrafikken mellom Bergen og Kirkenes.

Det opplyser Hurtigruten i en melding til iFinnmark.

– Vi er imponerte over hvor profesjonelt og resolutt lokale myndigheter flere steder langs kysten har tatt tak i denne ekstraordinære situasjonen. Lokalsamfunnene, både innbyggerne og myndighetene, spiller en aktiv og avgjørende viktig rolle i den nasjonale dugnaden vi alle skal og må være en del av nå, sier kommunikasjonssjef Rune Thomas Ege i Hurtigruten til iFinnmark.

– Den nasjonale helsedugnaden mot spredning av coronaviruset er kritisk viktig. Vi tok grep for flere uker siden – og vi tilpasser oss denne helt ekstraordinære situasjonen fra minutt til minutt nå. For å trygge gjester, ansatte og lokalsamfunn, velger vi å nekte adgang til alle passasjerer og mannskap som har vært utenfor Norge, Sverige og Finland de siste 14 dagene, sier konsernsjef i Hurtigruten, Daniel Skjeldam.

Selv om alle gjester som har vært utenlands nå nektes adgang, fortsetter lokaltrafikken på ruten som normalt. Det siste døgnet – etter at Avinor besluttet å stenge flere småflyplasser i Norge – har Hurtigruten sett en oppgang i antall lokalreisende langs kysten, heter det i meldingen.

– Hurtigruten er en del av den kritiske infrastrukturen i Norge, på samme måte som tog, busser, lasteskip, og ferger. Folk skal hjem til sine kjære. Varer, post og medisiner må frem. Vi har et ansvar for å fortsette å holde kritisk infrastruktur i gang. Og vi er glade for å kunne bidra i den nasjonale dugnaden også på denne måten, sier Skjeldam.

Hurtigruten har ikke hatt noen bekreftede eller mistenkte tilfeller av coronasmitte på noen av sine skip.

Fra mandag permitterer Hurtigruten også rundt 120 ansatte.

– Dette er en ekstraordinær og alvorlig situasjon, som påvirker hele reiselivet dramatisk. Konsekvensene rammer også oss med full kraft. Det vi har sett nå er bare starten. Vi har de siste dagene satt i verk en rekke kostnadskutt i hele selskapet. Vi må fortløpende se på mulige videre grep, og vi må være forberedt på alle tenkelige utfall, sier Skjeldam.