(Nordlys)

Hurtigruten innrømmer torsdag kveld at de ble kjent med at passasjerer testet positivt for covid-19 etter Hurtigrute-seilaser med MS Fridtjof Nansen både i februar og mars.

– Vi har fått informasjon om totalt fire gjestefølger som har hatt mistanke om eller har testet positivt for covid-19 etter å ha vært på seilinger med MS Fridtjof Nansen i februar og mars. De fire ulike reisefølgene inkluderer det reisefølget som ble omtalt i går, opplyser Tarjei Kramviken, pressekontakt i Hurtigruten.

I juli uttalte Hurtigruten at de ikke hadde hatt noen smittetilfeller på noen av sine skip. Det viser seg å ikke stemme. Hurtigruten innrømmer at de ikke informerte andre passasjerer etter og blitt kjent med smitten om bord på MS Fridtjof Nansen.

– Vi fikk informasjon om hver av disse sakene etter at gjestene hadde forlatt skipet, og tilfellene ble håndtert hver for seg. Vurderingen da var at det ikke var direkte sammenheng mellom disse reisefølgene, og at kilden for smitte var uklar. Dette var gjester fra forskjellige seilinger, som hadde vært på reise fra og til skipet. Nå, med kunnskapen vi har, ville nok vurderingen om bredere informasjon vært en annen, uttaler Hurtigruten.

I en skjermdump fra pressemeldingen som Hurtigruten delte 07. juli 2020 skriver de at:

«Det har ikke blitt verken bekreftet, eller mistenkt, noen tilfeller av COVID-19 på noen av Hurtigrutens skip. Hurtigruten har innført strenge prosedyrer for å forsikre helse og trygghet blant gjester og mannskap.»

Mannskap hadde symptomer

Flere i mannskapet om bord på Hurtigruteskipet MS Fridtjof Nansens seilas utenfor kysten av England i mars utviklet symptomer på covid-19, innrømmer nå Hurtigruten.

– De fleste i mannskapet om bord på MS Fridtjof Nansen kom om bord i desember 2019, og var på skipet da pandemien brøt ut. Det var flere i mannskapet som hadde symptomer på sykdom over en periode på noen uker. Etter at cruisene var avsluttet og skipene ble lagt i opplag, var alle om bord i karantene. Hele mannskapet på skipet ble testet i august, og alle tester var da negative, opplyser Hurtigruten.

Nordlys skrev onsdag om belgiske Albert Facq som døde av korona i hjemlandet i april. Han ble syk om bord på MS Fridtjof Nansen under et cruise utenfor den britiske kysten i mars med nettopp Fridtjof Nansen.

Sønnen Joeri Facq sier til Nordlys at han er sjokkert over Hurtigrutens håndtering av farens sykdom om bord. Han etterlyser at selskapet tar ansvar for deres dårlige håndtering av smittemistanken om bord på MS Fridtjof Nansen.

– Det vil ikke få tilbake faren min, men hvis Hurtigruten kan erkjenne ansvar for ting som gikk galt, så kan det hjelpe oss noe, sier Joeri til Nordlys.

Hurtigruten viser til at situasjonen rundt koronapandemien var veldig annerledes tilbake i mars, sammenlignet med det den er i dag.

– Dette var i de kaotiske og svært uoversiktlige ukene av pandemiutbruddet i Europa, der kunnskapen, rutinene og situasjonen endret seg fra dag til dag. Norge ble stengt ned 12. mars og vi kansellerte resten av seilingene og la nesten hele flåten vår i opplag 18. mars. Rutinene våre var i kontinuerlig endring, slik de var i hele samfunnet. Kunnskapsnivået og oversikten man hadde da kan ikke sammenlignes med det man har i dag, sier pressekontakt Kramviken.

Saken oppdateres