Hund i Finnmark påvist symptomer som ligner på mystisk hundesykdom

DEL

Artikkelen oppdateres fortløpende

Mattilsynet har fått rapport om at en hund i Finnmark har påvist lignende symptomer på den mystiske hundesykdommen. Hvor i Finnmark, vil de ikke opplyse.

– Det er viktig å huske på at disse symptomene forekommer hos hunder, men da ofte med mindre akutt sykdomsforløp. Så vidt vi har oversikt over så langt, er det ikke noen unormal forekomst av symptomene andre steder enn i Oslo-område, skriver Mattilsynet i en pressemelding.

Ukjent årsak

Hva som ligger bak sykdommen som har ført til blodig diaré og død blant hunder, er fortsatt ikke avdekket.

Så langt er det ingen fellestrekk mellom tilfeller av syke hunder med hensyn til alder, rase, fôring, kontakt med andre hunder, turområder og lignende, ifølge Mattilsynet.

Veterinærinstituttet mener likevel å kunne utelukke følgende undersøkelsesspor som har blitt fulgt:

  • Ikke sannsynlig med algeforgiftning
  • Ikke noe som tyder på flåttbårne sykdommer
  • Utelukke miltbrann og harepest (tularemi).
  • Campylobacter og Salmonella er utelukket.
  • Utelukker forgiftning med rottegift og lignende spesifikke forgiftninger. (Denne utelukkelsen omfatter ikke alle typer toksiner som kan forekomme naturlig.)


Forsker videre

Siden tirsdag har Mattilsynet mottatt fem nye meldinger om enkeltstående tilfeller av hunder som har lignende symptomer på sykdom. De fire andre tilfellene er fra Oslo, Telemark, Vest-Agder og Nordland.

Arbeidet med å avdekke årsaken til sykdommen fortsetter. Flere hunder skal obduseres de kommende dagene, og i tillegg analyseres prøvemateriale fra syke hunder.

– Mattilsynet går aktivt ut sammen med Veterinærinstituttet, NMBU Veterinærhøgskolen og veterinærklinikker for å innhente informasjon om sykdomstilfeller. Det er et omfattende arbeid å systematisere data om de syke hundene og å finne eventuelle fellestrekk eller forbindelser mellom tilfellene, sier Mattilsynet.

– Hold hunder i bånd

Videre melder Mattilsynet at Veterinærinstituttet har påvist bakterien Providencia alcalifaciens hos til sammen ni hunder (åtte obduserte og én levende). Det er også påvist bakterien Clostridium perfringens hos flere av hundene.

Mattilsynet råder fortsatt hundeeiere om å begrense nærkontakten mellom hunder og å holde hunder i bånd slik at man har kontroll på dem.

– Hunder som viser sykdomstegn bør som vanlig tas med til veterinær så raskt som mulig.

Artikkeltags